Conferința literară „Chișinăul Citește”, ediția a XXI-a, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”
Primăria Municipiului Chișinău și maestrul Eugen Doga, au semnat vineri un memorandum de colaborare, în scopul promovării și valorificării operei și personalității compozitorului, prin crearea unui Centru de cultură și artă, care va purta numele maestrului.
Înființarea Centrului reprezintă și dorința lui Eugen Doga, care și-a exprimat entuziasmul și aprecierea față de acest proiect, menit să cerceteze și să valorifice creația compozitorului.
Responsabilitatea financiară pentru reconstrucție, modernizare, înființare și funcționare a instituției de cultură va fi asigurată de APL Chișinău, care va avea calitatea de fondator.
Cheltuielile pentru înființarea și funcționarea Centrului de Creație „Eugen Doga” vor fi suportate din bugetul municipal, donații și sponsorizări din partea partenerilor Primăriei și din alte surse legale.
Primarul General, Ion Ceban, a menționat că municipalitatea dispune de sursele necesare pentru crearea viitorului Centrul Cultural „Eugen Doga”, ce va prevedea spații concertistice în interior și în curte, iar pe alocuri și o abordare muzeistică. „Este de datoria noastră ca personalitatea maestrului E. Doga să poată fi valorificată în spațiul care să-i aparțină domniei sale, dar și să aparțină și comunității, de rând cu alte aspecte care trebuie cultivate în rândul tinerei generații, de la cele culturale, educaționale, de artă, pentru dezvoltarea multilaterală a copiilor.
La rândul său, Eugen Doga a declarat că odată cu realizarea acestei idei, Centrul cultural va atrage tinerii cu har muzical, dar și cu alte talente, pentru că muzica este o parte a spiritului. „Avem mulți copii talentați în școlile și liceele noastre, iar în ultima perioadă descoperim tot mai mulți copii cu har. Eu vreau să aplic experiența acumulată pe parcursul anilor aici, la noi acasă, cu descoperirea talentelor noi”, a mai spus maestrul.
Potrivit documentului semnat între părți, Centrul de Creație „Eugen Doga” urmează a fi amplasat în edificiul din str. Veronica Micle, 5 lit. A, de 227 m², care are statut de monument de arhitectură de importanță națională.