Servicii sociale mai bune și asistență de calitate pentru copiii și familiile cu copii cu dezabilități din capitală

   1786

Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a participat la Conferința finală a proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, implementat de Fundația „Soros Moldova”, în parteneriat cu Asociația „Keystone Moldova” și AO „Institutum Virtutes Civilis” și finanțat din resursele Uniunii Europene.

Municipalitatea a aplicat la proiectul „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune” împreună cu Asociația Obștească „Copiii Ploii”, Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dezabilități (AOPD) și Asociația Obștească „SOS Autism”.

În cadrul acestui proiect, Primăria Municipiului Chișinău a dezvoltat mai multe servicii necesare pentru adulții și copiii din Chișinău, iar colaborarea pe parcursul anilor: 2022-2023 a avut un impact profund asupra vieții celor mai vulnerabili membri ai comunității municipiului Chișinău.

Serviciul social Centrul de zi pentru copii cu boli rare și autism „Fluturele Albastru”, creat în comun cu AO „Copii Ploii”, cu scopul de a oferi servicii de asistență și dezvoltare a abilităților copiilor cu boli rare și autism pentru integrarea efectivă a acestora în familie și comunitate prin programe specializate. Beneficiari - 28 de copii.  

Serviciului social „Echipa mobilă pentru copii”, care a fost extins în comun cu Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dezabilități (AOPD), cu scopul îmbunătățirii calității vieții unui număr mai mare de copii cu dezabilități severe din municipiul Chișinău prin servicii de recuperare, reabilitare psihosocială la domiciliul beneficiarului, implicarea familiei în îngrijirea acestuia, precum și prevenirea instituționalizării acestora. Beneficiari - 55 copii cu dezabilități severe.

Centrul de zi „ADIR” pentru persoane cu dezabilități și tulburări ale spectrului autist, creat în comun cu AO „SOS Autism”, cu scopul prestării serviciilor de asistență, suport, îngrijire și reabilitare a persoanelor cu dezabilități şi cu TSA, menținerea acestora în mediul familial și comunitar și prevenirea instituționalizării; dezvoltarea abilităților de autoservire, de autonomie și a climatului favorabil pentru dezvoltarea personalității beneficiarilor, asigurarea socializării beneficiarilor și dezvoltarea relațiilor cu comunitatea și familia. Beneficiari – 18 persoane cu dezabilități și TSA.

Valoarea investițiilor pentru dezvoltarea și extinderea acestor trei servicii din cadrul proiectului a fost de 177 914 EURO.

Totodată, APL Chișinău asigură continuitatea și durabilitatea acestor servicii, prin alocări financiare de la bugetul municipal.

Astfel, în anul 2023, pentru întreținerea acestor trei servicii, municipalitatea a alocat 5,2 milioane de lei, iar pentru anul 2024 se planifică spre aprobare suma de 5,6 milioane de lei.

,,Această colaborare fructuoasă pe parcursul anilor 2022-2023 a avut un impact semnificativ asupra vieții celor mai vulnerabili membri ai comunității noastre.

Prin proiectele inovatoare și resursele oferite de parteneri, am reușit să îmbunătățim accesul la asistență de calitate, educație, sănătate și alte servicii esențiale pentru copiii și familiile cu copii cu dezabilități.

Activitățile realizate în cadrul acestui parteneriat au dus la acordarea unor servicii de calitate pentru un număr impunător de copii, beneficiari sau familii. Au fost capacitate și competențele profesionale ale angajaților din serviciile menționate. Municipalitatea prețuiește colaborările cu partenerii săi și este deschisă spre cooperare”, a menţionat viceprimarul Angela Cutasevici.