Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Vernisajul expoziției de fotografii și masă rotundă cu genericul „Patrimoniul arheologic al Chișinăului”

   1538

Primăria Municipiului Chișinău informează că vineri, 13 octombrie 2023, ora 15:00, în Sala Panoramică a Muzeului de Istorie a orașului Chișinău (str. A. Mateevici, 60A) va avea loc vernisajul expoziției de fotografii și masa rotundă cu genericul „Patrimoniul arheologic al Chișinăului”.

Evenimentul este organizat de Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău sub egida Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, în colaborare cu Agenția Națională Arheologică, cu prilejul sărbătorii „Hramul orașului Chișinău”, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului.

La Masă rotunda vor participa:

- Valeria SURUCEANU, Director al Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău;
- Svetlana POCIUMBAN, Șef Direcție Patrimoniu cultural, Ministerul Culturii;
- Liliana CONDRATICOV, Secretar științific general, Academia de Științe a Moldovei;
- Maria RĂILEANU, Șef secție Patrimoniu cultural, Direcția generală cultură și patrimoniu cultural;

- Vlad VORNIC, Director General, Agenția Națională Arheologică
- Ion TENTIUC, doctor în Arheologie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei;
- Sergius CIOCANU, doctor în Arhitectură, Institutul Patrimoniului Cultural;

Elevii de la Școala de Arte „Alexei Stârcea” (conducător Irina Bogataia) vor prezenta un recital de muzică clasică instrumentală.

 

_________
DESPRE ORAȘUL CHIȘINĂU DIN PUNCT DE VEDERE ARHEOLOGIC

Primele cercetări arheologice în extravilanul orașului Chișinău au fost realizate în perioada sovietică. Atunci a fost descoperit un sit ce datează din prima epocă a fierului (sec. XII-X).

O etapă importantă în istoricul cercetării arheologice de pe teritoriul Chișinăului a fost efectuarea săpăturilor de salvare din anii 2009-2010 din Parcul „Valea Morilor”, unde a fost identificată o stațiune paleolitică, inclusiv schelete de mamut.

Pe parcursul anilor 2020-2021, Agenția Națională Arheologică, a realizat mai multe sondaje în zonele Parcului Zaikin, bd. Grigorie Vieru și proximitatea Memorialului Eternitate. Artefactele descoperite datează din perioada modernă și reflectă nemijlocit trecutul orașului Chișinău.

Obiectele descoperite în cadrul acestor investigații, au fost transmise de către Agenția Națională Arheologică, în primăvara anului 2023, Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău, pentru a fi conservate și expuse publicului larg, în scopul promovării şi valorificării patrimoniului arheologic al orașului Chișinău.