Vizită de monitorizare a viceprimarului Angela Cutasevici la Serviciul social „Locuința socială asistată”

   621

Viceprimarul Angela Cutasevici a efectuat o vizită de documentare la Serviciul Social „Locuința socială asistată”, din subordinea Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, care activează deja de un an, în urma unei colaborări între APL Chișinău și UNICEF Moldova.

Scopul serviciului este de a ajuta și a oferi servicii sociale specializate de asistenţă tinerilor rămaşi fără ocrotire părintească, inclusiv refugiaţi, cu vârsta de la 16 la 21 de ani, care au ieşit din sistemul de îngrijire.

Astfel, cu sprijinul partenerului de dezvoltare, în fiecare sector al capitalei a fost creată câte o locuință socială asistată (cinci în total) care au fost amenajate în corespundere cu necesitățile individuale ale beneficiarilor, pentru a asigura un mediu apropiat celui familial.

Acest serviciu social oferă asistență și sprijin în realizarea drepturilor adolescenților din Municipiul Chișinău pentru a-și dezvolta deprinderile de viață independentă, reintegrarea în societate şi dobândirea posibilității de a continua studiile.  

„În acest fel, Primăria Municipiului Chişinău îşi confirmă angajamentul să susţină tinerii care sunt în situație de risc, să le creeze un mediu prietenos și incluziv, oferindu-le şansa la o viaţă mai bună”, a subliniat viceprimarul Angela Cutasevici.

Cu suportul UNICEF Moldova, într-un an de la lansarea serviciului, 33 de tineri și tinere din sistemul de protecție din Municipiul Chișinău au beneficiat de:

asigurare cu spațiu modern de găzduire temporară;

acoperire în totalitate a cheltuielilor de întreținere a locuinței;

asigurare cu alimentație zilnică prin deținerea cardurilor alimentare gratuite;

servicii ale specialiștilor calificați în organizarea diverselor activități de socializare pentru diminuarea traumelor;

asigurarea cu bunuri de primă necesitate, tinerii au primit vouchere  pentru a-și procura haine şi încălţăminte;

asigurare cu materiale didactice pentru procesul de studiu specializat.

În prezent, de Serviciul social „Locuinţa socială asistată” din Chișinău beneficiază 21 de tineri: 9 fete și 12 băieți.