Ziua Internațională a Copiilor Străzii - Campanie de conștientizare, prevenire și combatere a vagabondajului copiilor

   1712

În contextul Zilei Internaționale a Copiilor Străzii, marcată anual pe 21 martie, Primăria Municipiului Chișinău, prin intermediul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, desfășoară o campanie de conștientizare, prevenire și combatere a vagabondajului copiilor, dar și sprijinirii și protejării minorilor identificați în stradă.

Locul copilului nu este în stradă, este la școală, acasă cu familia sau la joacă cu prietenii de vârsta lui, iar sesizarea tardivă despre identificarea sau dispariția copilului îl pune în pericol. Prin implicare și responsabilitate putem ajuta copiii străzii.

Cei mai expuşi la părăsirea domiciliului sunt fetele aflate în pragul adolescenţei, iar categoria de vârstă cea mai vulnerabilă este între 13 şi 16 ani.

Principalele motive pentru care copiii fug de acasă rămân a fi lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, intenţia de a câştiga bani, din cauza situaţiei materiale precare din familie, fuga de abuzuri fizice şi emoţionale, tulburări de comportament datorate neglijării în familie sau intenţia de a se întreţine independent şi de a câştiga bani, influenţa anturajului sau lăsarea copiilor în grija rudelor, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Mulți copii care locuiesc în stradă se confruntă cu probleme de sănătate, sunt vulnerabili, expuși abuzurilor sau umiliți. Nu-i lăsa în voia sorții!

În cazul identificării în stradă a unor copii care practică cerșitul, sau cunoașteți cazuri de neglijare ori violență a copiilor, apelați numărul de urgență: 112 sau sesizați serviciile municipale la numărul 067443350, pentru a interveni și aplica măsurile de protecție față de copil.

Spune NU vagabondajului și cerșitului în stradă!

Fii implicat și sesizează autoritățile despre copiii găsiți în STRADĂ.