Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 20 decembrie 2024 (continuare din 19.12.2024)
La Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, Sala Panoramică, a avut loc un eveniment cultural cu genericul „Obiceiuri și tradiții de Hram”, dedicat Hramului orașului Chișinău, marcat anual pe 14 octombrie, de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului.
Aici au fost prezente membrele comunității „Șezătoarea Basarabiei”, un grup de persoane de diverse profesii, îndrăgostite de frumos și de autentic, care de 7 ani brodează cămașa tradițională cu altiță, utilizând diverse tehnici de cusut, respectând rigorile de cândva, așa cum au făcut-o străbunicile noastre pe vremuri. Meșterițele au participat cu expoziții ale lucrările lor în mai multe orașe din România, la Buzău, Piatra Neamț, la Vaslui etc., în cadrul edițiilor proiectului municipal „Zilele Chișinăului”.
Viceprimarul Ilie Ceban a salutat desfășurarea acestor șezători în preajma Hramului orașului Chișinău la Muzeul Orașului, în Sala Panoramică, apreciind brodatul meșterițelor „la înălțime”, pentru a pune în valoare tradițiile și obiceiurile noastre naționale și a propus ca astfel de evenimente să aibă loc an de an, înainte de hram.
În context, viceprimarul a ținut să menționeze că în ultimii 4 ani, Primăria a alocat peste 5 milioane de lei pentru studierea arheologiei urbane din Chișinău, iar în urma săpăturilor arheologice au fost descoperite diverse vestigii importante. Respectiv, unele din obiectivele păstrate cel mai bine, urmează a fi puse în valoare, pentru ca cei care vin în urma noastră să-și cunoască trecutul, cu valorile tradiționale.
Interpreta de muzică populară, Ioana Căpraru, Artistă a Poporului, a vorbit cu entuziasm despre descoperirea Șezătorii Basarabiei, din care face și ea parte din anul 2018, perioadă în care a cusut mai mult de 10 cămăși tradiționale. Grație acestui proiect, artista a spus că își confecționează singură iile de scenă. Totodată, interpreta a bucurat asistența cu cântece din propriul repertoriu.
Meșterul popular, Raisa Lungu, a prezentat covorul „Turnul de apă”, țesut manual de ea, timp de 8 luni, pe care l-a donat Muzeului orașului.
Lucrarea reprezintă cel de-al doilea turn de apă al Chișinăului, construit pe timpurile primarului Carol Schmidt, care era amplasat la intersecția străzilor Vlaicu Pârcălab cu Veronica Micle și care ulterior a fost demolat.
La muzeu a fost prezent și un grup de elevi de la Școala de Arte „Alexei Stârcea”, conducător Irina Bogataia, care au interpretat melodii de folclor.
Activitatea a avut drept scop promovarea valorilor culturale, prin prezentarea obiceiurilor și tradițiilor care sunt organizate cu prilejul sărbătorii Hramul orașului.