Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 20 decembrie 2024 (continuare din 19.12.2024)
Astăzi, 14 octombrie, de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, orașul Chișinău, capitala Republicii Moldova, își marchează hramul.
Tradițional, sărbătoarea a început cu depunere de flori la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și cu liturghia de hram de la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, având în vedere că această dată are o înaltă însemnătate spirituală. Hramul e despre rugăciune, despre împăcare și iertare, despre datina străbunilor și despre pace.
Responsabilii municipali, în frunte cu viceprimarul Ilie Ceban, care asigură interimatul funcției de Primar General, pe perioada campaniei electorale, au participat la liturghie alături de enoriași, rugându-se pentru prosperitatea orașului și a locuitorilor săi.
Inaugurarea Sărbătorii a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale, iar viceprimarul Ilie Ceban a adresat un mesaj de felicitare pentru chișinăuieni.
În discursul său, edilul a remarcat că în zi de hram, la fel ca toți creștinii, chișinăuienii cinstesc spiritualitatea orașului, Acoperământul Maicii Domnului, care ne ocrotește și ne îndeamnă la gânduri și fapte mărețe, spre binele întregii comunități. Totodată, ne cinstim tradițiile și obiceiurile, pentru a fi transmise mai departe.
Orașul Chișinău este casa noastră comună, care ne unește și ne adună, pentru a ne bucura împreună cu oamenii dragi. Avem o capitală frumoasă, cu o mare încărcătură istorică și culturală. Dar cei mai de preț în acest oraș sunt oamenii: harnici, veseli și talentați.
Ilie Ceban a chemat locuitorii urbei să iasă din case și să vină în centrul orașului, pentru a sărbători cu toții împreună.
În acest sens, Primăria Chișinău a pregătit un amplu program cultural – artistic, cu interpreți autohtoni de valoare. Iar invitat special al serii de Hram este trupa HOLOGRAF de peste Prut.
De rând cu partea artistică, municipalitatea a prevăzut pentru locuitorii și oaspeții orașului, mai multe târguri și expoziții în Scuarul Catedralei, cu articole meșteșugărești și produse locale, iar pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor Vasile Alecsandri și Mitropolit Gavriil Bănulescu – Bodoni, se află zona cu bucate tradiționale și vinuri alese.
La Mulți Ani, Chișinău!