Realibitarea şi extinderea reţelelor de apeduct şi canalizare şi reparaţia a trei străzi din municipiul Chişinău (2010-2012)
Primăria municipiului Chişinău lansează două proiecte în valoare totală de peste un milion de Euro, finanţate de Comisia Europeană. În rezultatul acestor programe, municipiul Chişinău urmează să-şi îmbunătăţească sistemul de canalizare pluvială şi să eficientizeze consumul de energie termică şi electrică.
Proiectul „Canalizarea pluvială, promovarea şi implementarea acţiunilor inovative de schimbare a climei", din cadrul Programului „Actorii non-statali şi autorităţile locale în dezvoltare" prevede construirea unei staţii de colectare a apei pluviale în Chişinău şi reabilitarea unor piese ale reţelei pluviale existente, ca o măsură de protecţie împotriva inundaţiilor. De asemenea, se urmăreşte reducerea efectelor ploilor puternice şi inundaţiilor, prin îmbunătăţirea sistemelor de evacuare a apelor pluviale, colectarea, purificarea apei pluviale şi orientarea ei în bazinele naturale, precum şi optimizarea traficului urban prin remedierea sectoarelor problematice, create în urma inundaţiilor.
Proiectul prevede curăţarea colectoarelor pentru apele pluviale din bd. Decebal (din preajma Palatul Feroviarilor) şi amplasarea a 12 guri de scurgere; construcţia unei ramuri a colectorului magistral (cu lungimea de 60 m şi 400 mm diametrul) şi a 4 guri de scurgere în apropierea „insulei" de refugiu, la intersecţia străzilor Munceşti şi Gagarin; înlocuirea colectoarelor din zona Aleii Gării şi amplasarea a 10 guri de scurgere; la trecerea de pietoni, pe Aleea Gării, se vor construi 2 guri de scurgere pe ambele părţi ale drumului; pe bd. Gagarin, în faţa întreprinderii "Hidropompa" este prevăzut un colector pluvial pentru a colecta apa de pe bd. Negruzzi, precum şi de pe teritoriul întreprinderii; curăţarea colectorului cu lungimea de 1500 m, 1,2 m adâncime şi 4 m lăţime, din apropierea străzilor Haltei şi Tăbăcăria Veche. Proiectul va fi extins şi în alte zone ale oraşului.
Bugetul total al proiectului este de 900 000 Euro, Primăriei municipiului Chişinău îi revine 751 888 Euro. Proiectul va fi implementat pe parcursul a 24 luni.
Alt proiect atras de Primăria municipiului Chişinău este „Creşterea eficienţei energiei municipiului", în cadrul Programului CIUDAD, finanţat de Comisia Europeană. Scopul general al acţiunii este economisirea energiei termice şi electrice în municipiul Chişinău.
Rezultatele preconizate ale proiectului sunt: elaborarea strategiei Eficienţei Energetice (EE) în municipiul Chişinău şi optimizarea cadrului legal, pentru crearea condiţiilor pentru investiţii în creşterea eficienţei energetice. Pentru a promova bunele practici în conservarea energiei va fi organizat anual un concurs pentru şcolile din capitală, iar instituţia câştigătoare va beneficia de 100 mii Euro pentru izolarea termică a edificiului. În acest timp vor fi elaborate 3 studii de fezabilitate şi planuri de investiţii pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii: izolarea clădirilor de locuit, iluminarea stradală şi utilizarea surselor regenerabile de energie.
Bugetul total al proiectului este de 672 965 Euro. Primăriei municipiului Chişinău îi revine 366 219 Euro din bugetul total. Proiectul va fi implementat pe parcursul a 28 de luni.
Proiectele au fost scrise şi aplicate de Direcţia Relaţii Externe, Cooperare Regională şi Integrare Europeană a Primăriei Chişinău.