Pagina oficială a Municipiului Chișinău

7 aprilie - Ziua Mondială a Sănătății

   1928

Ziua de 7 aprilie este declarată la nivel internațional ca Ziua Mondială a Sănătății.

Marcată începând cu anul 1950, această zi reprezintă o oportunitate de atenționare asupra problemelor prioritare de sănătate publica în viziunea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), subiecte care afectează sănătatea persoanelor la nivel regional și global. Sloganul din acest an al Zilei Mondiale a Sănătății este „Planeta noastră - Sănătatea noastră: să înlăturăm poluarea aerului, a apei și hranei, pentru un Viitor Sănătos!"

OMS estimează că peste 13 mil. de decese din întreaga lume, în fiecare an, se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate. Aceasta include și criza climatică, care este cea mai mare amenințare pentru sănătate cu care se confrunta umanitatea.

Municipiul Chișinău este parte a inițiativei OMS European Healthy Cities Network, astfel că APL Chișinău depune eforturi consolidate pentru dezvoltarea unei infrastructuri durabile și o viață urbană sănătoasă pentru locuitori.

Municipiul Chișinău urmărește să asigure în acest context, implementarea bunelor practici internaționale, dezvoltarea unui sistem de sănătate puternic, axat pe prevenție eficientă și unități medicale bine organizate și dotate.

Menținerea stării de bine și de sănătate a locuitorilor din municipiul Chișinău pot fi facilitate prin îmbunătățirea mediului înconjurător și a celui social. Soluțiile sunt simple și accesibile - exact ceea ce facem în municipiu în ultimii doi ani: transport public eficient, zone pietonale, piste pentru biciclete, protejarea și extinderea spațiilor verzi, diminuarea poluărilor aerului și apelor etc.

În același timp, autoritățile se concentrează pe promovarea sănătății și a unui mediu urban sănătos; acoperirea universală cu servicii medicale accesibile și calitative; cele mai bune practici medicale cu investiții în infrastructură, tehnologii şi comunicaţii inteligente în sectorul sănătăţii.

În Chișinău sunt realizate mai multe proiecte și programe municipale importante pentru sănătatea populației: achiziționarea şi distribuirea produselor lactate pentru copiii până la un an, screening-ul la cancerul glandei mamare, achiziționarea şi distribuirea testelor pentru măsurarea glicemiei, achiziționarea şi distribuirea ochelarilor, prestarea serviciilor de protezare dentară, fortificarea instituțiilor medico-sanitare publice municipale și a infrastructurii de diagnostic și tratament.

În contextul marcării Zilei Mondiale a Sănătății, Primăria municipiului Chișinău, în comun cu Direcția generală asistență medicală și socială, inaugurează astăzi Blocul operator obstetrical-ginecologic din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi",  unde au loc anual peste 3700 de intervenții chirurgicale ginecologice.