Condiții mai bune de activitate pentru beneficiarii Centrului de creație tehnică pentru copii și adolescenți „Politehnic”
Primăria Municipiului Chișinău și Institutul de Zoologie al Ministerului Educației au semnat un Acord de colaborare pe un termen de 5 ani, în vederea dezvoltării biodiversității urbane și protecția mediului ambiant.
Părţile semnatare vor pune accent pe conlucrarea activă în domeniul protecției mediului ambiant și valorificarea rațională a resurselor naturale în municipiul Chișinău. De asemenea, potrivit Acordului, instituțiile vor face schimb de informaţii şi experienţă în domeniile de interes comun, în condiţiile legislaţiei naţionale.
Municipalitatea va examina posibilitatea realizării, prin contractare, a anumitor lucrări de cercetări științifice a diversității și structurii populaționale a faunei, stării ecologice a ecosistemelor terestre și acvatice din raza municipiului Chișinău, elaborarea și prezentarea recomandărilor de redresare a stării acestora.
Totodată, se prevede organizarea în comun a reuniunilor ştiinţifico-practice, axate pe probleme de mediu, în special, de diversitate a faunei și protecție a habitatelor. În acelaşi context, se preconizează participarea comună la activitățile de conștientizare a problemelor de mediu de către publicul larg, schimbări climatice, calitatea aerului şi a resurselor hidrologice, sau privind coabitarea armonioasă dintre om și animale.
Cu ocazia semnării acestui Acord, Primarul General, Ion Ceban, a menţionat că valoarea lucrărilor realizate de savanţii moldoveni este incontestabilă, iar activitatea de astăzi urmează să confere o dimensiune practică acestui tezaur şi potenţial ştiinţific, ce poate fi aplicat cu succes pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare a capitalei noastre.
Dezvoltarea şi studierea biodiversității urbane reprezintă un factor important pentru evoluţia oraşelor în contextul strategiei şi acţiunilor de conservare a naturii. Această abordare aduce claritate vizavi de varietatea de plante și animale care pot viețui în orașele noastre. Aspectele relevante ce trebuie studiate şi adaptate ţin de modul lor de trai în mediul urban, impactul activității umane asupra lor şi cum reuşim să le protejăm, pentru asigurarea acestei biodiversităţi.