Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Acordarea compensațiilor pentru resursele energetice și serviciile comunale în sezonul termic 2021-2022

   2072

Primăria municipiului Chișinău informează că cca 17 mii de familii din capitală și din suburbii beneficiază de compensații la plasa resurselor energetice în sezonul termic 2021-2022. Informații în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul ședinței operative săptămânale de Ion Burdiumov, șef al Direcției generale locativ-comunale și amenajare. Potrivit responsabilului, achitările sunt făcute la timp, iar suma compensației este introdusă în facturile de plată ale beneficiarilor.

În perioada: noiembrie 2021- februarie 2022, pentru compensațiile enunțate din bugetul municipal au fost achitați cca 49 milioane de lei.   

Plățile au fost efectuate astfel:

 ⁃  noiembrie 2021 - 5,6 mil. lei,

 ⁃ decembrie 2021 - 8,2 mil. lei,

 ⁃ ianuarie 2022 - 13,7 mil. lei,

 ⁃ februarie 2022 - 12,3 mil. lei

Ajutorul din partea municipalității pentru achitarea resurselor energetice se referă la compensarea a 40% din costul facturii la agentul termic, compensație la plata gazelor naturale utilizare pentru încălzire și compensație la energia electrică folosită pentru încălzire.

Mai mult, e de menționat că beneficiarii primesc automat compensație și la plata pentru transportarea deșeurilor menajere.

Comisiile de profil din cadrul preturilor de sector gestionează domeniul acordării compensațiilor, verifică dosarele, iar noii solicitanți eligibili, primesc ajutoare din partea municipalității pentru plata resurselor energetice în perioada sezonului termic.

Beneficiari ai compensaţiilor pentru serviciile comunale și resursele energetice, în mărime de 40% din costul facturii, sunt familiile a căror venituri pe ultimele 12 luni sunt mai mici de 3000 lei / lună pentru fiecare persoană, precum și familiile tinere (cu vârsta de până la 35 de ani), cu venit mediu global de până la 5000 de lei.

Totodată, persoanele defavorizate din municipiu Chișinău care au beneficiat de ajutor financiar la efectuarea plăților pentru resursele energetice în sezonul rece precedent (2020-2021), au beneficiat de acest ajutor și în sezonul rece curent, fără depunerea cererii, cu condiția respectări criteriilor stabilite în Regulament.