Direcția generală asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău, începând cu data de 21.08.2023, inițiază consultarea publică a proiectului de decizie privind aprobarea Strategiei de Reziliență a municipiului Chișinău pentru perioada 2024-2030.
Scopul proiectului este determinarea mecanizmelor bine stabilite de gestionare a situațiilor de urgență și capacități eficiente (atât resurse umane, cât și surse financiare) pentru a crește reziliența comunităților locale în fața noilor provocări.
Necesitatea elaborării şi adoptării proiectului de decizie: această Stategie de Reziliență a municipiului Chișinău va contribui și permite realizarea Obiectivelor de Dezvoltarea Durabilă. Obiectivele principale sunt:
- eradicarea sărăciei în toate formele sale și în orice context;
- eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției și promovarea unei agriculturi durabile;
- asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea tuturor la orice vârstă;
- construirea unor infrastructuri rezistente, promovarea industrializării durabile și încurajarea inovației;
- luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice și a impactului lor.
Obiectivul primordial este dezvoltarea orașelor și a așezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente și durabile. Acest obiectiv țintește plasarea locațiilor în centrul dezvoltării durabile.
Prevederile de bază ale proiectului: stabilirea priorităților de dezvoltare în domeniul urban:
- politica urbană pentru binele comun - capacitatea de a elabora politici locale în domeniile relevante pentru locuitorii orașelor este esențială pentru asigurarea unui nivel înalt al calității vieții. Aceste politici vor genera o guvernanță locală capabilă să echilibreze interesele publice și private cu mecanismele unei pieți libere și concurențiale.
- abordarea integrată – dezvoltarea urbană durabilă nu poate fi realizată de o guvernanță organizată în silozuri administrative. Toate politicile la nivel local trebuie să comunice între ele, iar aplicarea lor trebuie să se răsfrângă asupra întregului oraș.
- participare și co-creare – locuitorii și cetățenii orașului nu sunt doar spectatori sau consumatori ai serviciilor publice, comunitatea este parte integrată a tuturor proceselor de luare a deciziilor și mecanismelor de implementare și livrare a serviciilor.
- guvernanța multi-nivel – guvernanța urbană durabilă este condiționată și de o bună colaborare cu toate autoritățile publice de diferit nivel.
- abordarea bazată pe locul desfășurare – contextul și mediul local contează. Deși problemele cu care se confruntă orașele la nivel mondial sunt similare.
Beneficiarii proiectului de decizie sînt: populația municipiului Chișinău.
Rezultatele scontate ca urmare a implementării deciziei supuse consultării publice vor contribui la:
- definitivarea dezvoltării și elaborării unui plan de acțiuni care va stabili pașii și activitățile specifice pentru atingerea tuturor obiectivelor.
- identificarea și alocarea resurselor necesare pentru buna implementare (resursa umană, resursa financiară și echipament).
- stabilirea indicatorilor de performanță pentru a măsura progresul și gradul de realizare.
- indicarea autorităților responsabile. Monitorizarea și evaluarea progresului pe toată durata de implementare a documentului, întroducând ajustările și modificările mecesare.
- comunicarea progresului și rezultatelor către părțile interesate, cât și publicului general.
Recomandările pe marginea proiectului de decizie supus consultării publice pot fi expediate până pe data de 1 septembrie 2023, pe adresa electronică: sanatate@dgams.md, cu mențiunea Nadejda Saranicuc. De asemenea, la numărul de telefon 022-21-22-36 sau pe adresa str. București nr. 35, sediul Direcției generale asistență medicală și socială. Solicităm respectuos implicarea activă a tuturor părților interesate prin prezentarea propunerilor.