Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Acțiune de comemorare „In memoriam victimelor Pogromului evreiesc din Chișinău, din 1903”

   1447

Primăria Municipiului Chișinău informează că vineri, în Parcul „Alunelul” din capitală a avut loc o acțiune de comemorare a victimelor pogromului evreiesc de la Chișinău din 1903.

La eveniment au participat: Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, reprezentanți ai municipalității, în frunte cu Primarul General, Ion Ceban, Președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova, Alexander Bilinkis, delegații din SUA, din Israel și din țările UE, reprezentanți ai mass media și cetățeni.

Cei prezenți au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor Pogromului evreiesc, iar vorbitorii, în discursurile lor, au condamnat terorile la care au fost supuși evreii în diferite perioade ale istoriei omenirii.

Primarul General, Ion Ceban, a menționat în discursul său că Parcul „Alunelul”, locația desfășurării evenimentului a fost aleasă special, fiind una simbolică pentru comunitatea evreiască, în condițiile când aici anterior a fost un cimitir evreiesc, unde au fost înmormântate și victime ale Pogromului din 1903.

La reabilitarea Parcului „Alunelul”, proiect realizat împreună cu România, autoritățile municipale au insistat să fie păstrate toate elementele Monumentului Pogromului din anul 1903, fiind luate în calcul toate recomandările Comunității Evreiești din Moldova.

„Locuitorii orașului trebuie să știe că comunitatea evreiască a avut un rol important la dezvoltarea Capitalei Republicii Moldova, în condițiile când acum 100 de ani, jumătate din locuitorii orașului erau de naționalitate evreiască. Nimeni nu făcea diferența pe acest aspect în trecut, iar astăzi, de asemenea nu dorim să se facă diferență între etniile conlocuitoare”, a declarat Ion Ceban.

În zilele Pogromului de la Chișinău, în 6-8 aprilie 1903 (pe stil vechi), au decedat 49 de oameni, cca 500 de persoane au fost rănite, iar o treime din clădirile orașului, ce aparţineau populației de etnie evreiască, au fost avariate. 

În perioada 20-21 aprilie, a. c., în capitală sunt organizate diverse evenimente dedicate celor 120 de ani de la Pogromul de la Chișinău: expoziție tematică la Muzeul Orașului Chișinău, plasarea pe platforma web: „visit.chisinau.md” a traseului turistic „Calea Pogromului” și „Traseul turistic evreiesc”, dezvelirea de plăci memoriale, concert-document „Recviem” la Palatul Republicii.

Evenimentele sunt organizate de Primăria Municipiului Chișinău și Comunitatea Evreiască din Republica Moldova.