Acțiune de informare cu angajatele din instituțiile municipale privind Campania de prevenire a cancerului de col uterin în municipiul Chișinău

   1657

Angajatele din cadrul subdiviziunilor structurale și a instituțiilor municipale au participat miercuri la o acțiune de informare privind prevenirea cancerului de col uterin. Evenimentul a fost organizat împreună cu reprezentanța din Moldova a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și este parte a Campaniei municipale de prevenire a cancerului de col uterin. Un eveniment similar se va desfășura vineri la Pretura Centru, pentru alte angajate ale structurilor municipale.

Primarul General, Ion Ceban, a menționat că municipalitatea, în comun cu subdiviziunea de profil, susține al doilea an Campania de prevenire a cancerului de col uterin, dar și alte acțiuni care vizează sănătatea populației din municipiu, pe diferite categorii de vârstă. În context, edilul a îndemnat angajatele din structurile Primăriei să-și protejeze sănătatea. „De starea Dvs. de bine depinde și sănătatea noastră, a bărbaților, a familiei și a copiilor. Vrem să ne fiți sănătoase, iubite și împlinite din punct de vedere profesional", a mai spus Ion Ceban.

Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA Moldova a apreciat implicarea activă și responsabilă a conducerii Primăriei pentru desfășurarea Campaniei. „Este foarte important când bărbații, mai cu seamă persoanele responsabile de luarea deciziilor, au o asemenea atitudine, inclusiv prin propriu exemplu. Vă mulțumim din numele Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, care activează în sfera sănătății reproductive. Noi mobilizăm în continuare diverse persoane cu funcții înalte în stat și care iau decizii la nivel înalt. Campania de prevenire a cancerului de col uterin salvează viețile femeilor, pentru că diagnosticarea în fază incipientă garantează o însănătoșire sută la sută", a mai spus reprezentantul UNFPA Moldova.

La rândul său, Boris Gâlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, de profesie medic obstetrician-ginecolog, a spus că faptul de a discuta în cadrul instituțiilor municipale despre starea de sănătate este o acțiune inovativă. „Două maladii esențiale care afectează calitatea vieții femeii: cancerul de col uterin și cel mamar pot fi prevenite. Iar lipsa de informare și de screening duce la cazuri tragice. Acest test se face prin programare la medicul de familie și este gratuit", a precizat șeful Direcției sănătate.   

Pentru a aduce o plus valoare acțiunii de informare, organizatorii au invitat o persoană care a fost diagnosticată cu cancer de col uterin și a depășit problema medicală.

În sală au fost prezenți și reprezentanți ai centrelor medicilor de familie din capitală, pentru a le ghida pe angajatele municipalității în vederea programării la medicul de familie pentru testul citologic.

Conform statisticilor, zilnic cel puțin o femeie din Republica Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar odată la 3 zile o persoană din republică decedează de această maladie.

În perioada 22-28 ianuarie, în toate instituțiile de asistență medicală primară, în diferite organizații și instituții din Chișinău vor avea loc acțiuni de informare, ateliere și sesiuni de educație și sensibilizare, pentru a responsabiliza populația feminină să efectueze testul citologic, în scop profilactic, odată la 3 ani.

Pe lângă testele efectuate gratuit în cadrul Campaniei, în toate instituțiile de asistență medicală primară din municipiu vor fi distribuite materiale informative și de educație sanitară (pliante, broșuri), vor fi proiectate spoturi video. Materiale informative vor fi difuzate și în transportul public.

Direcția generală asistență medicală și socială își propune să informeze un număr cât mai mare de populație, pentru a contribui o viață de calitate și în siguranță, precum și de a spori rata de depistare precoce a patologiei oncologice.

Campania de prevenire a cancerului de col uterin în municipiul Chișinău se va desfășura în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).