Pagina oficială a Municipiului Chișinău

APL Chișinău cere autorităților de stat să-și revizuiască sancțiunile aplicate SA „Apă-Canal Chișinău” (VIDEO)

   1843

Primăria municipiului Chișinău solicită autorităților guvernamentale, Inspectoratul pentru protecția mediului, să-și revizuiască hotărârea privind sancționarea cu suma de 12 milioane de lei a SA „Apă-Canal Chișinău”, în a cărei subordine se află Stația de epurare a apelor reziduale, pentru depășirea unor indici de substanțe poluante în apa din rețeaua de canalizare din preajma Stației.

În cadrul unei conferințe de presă de miercuri, Primarul General a anunțat că în cazul în care autoritatea de mediu nu-și revizuiește decizia față de prestatorul serviciului de apă și canalizare, instituție care se află în stare financiară precară, municipalitatea va dispune de luni debranșarea de la rețeaua publică de canalizare a celor mai importanți agenți economici care depășesc normele de deversare. Ion Ceban a precizat că această măsură va afecta întreaga economie a statului, pentru că sunt vizate întreprinderile producătoare de pâine, cele de lactate, procesatorii de pește etc.

În context, edilul a explicat că problema privind obligativitatea agenților economici de a-și construi stații de preepurare ține de competența autorităților guvernamentale.

De asemenea, Ion Ceban a punctat și necesitatea modernizării Stației de epurare, următoarea fază, pentru care sunt necesare surse financiare importante, de cca 250 milioane de Euro. Având în vedere specificul acestui obiectiv de importanță națională, aici sunt necesare investiții și din partea Guvernului. În starea actuală de activitate a Stației de epurare, întreprinderea nu are capacitatea de a neutraliza impuritățile din ape despre care atenționează Inspectoratul pentru protecția mediului, iar anterior APL Chișinău a avertizat și sancționat agenții economici pentru deversări periculoase în rețeaua publică de canalizare.

Totodată, acum este depășită problema mirosului neplăcut din oraș care apărea ca a urmare a fermentării nămolului de la Stația de epurare. Primarul General, Ion Ceban, a calificat acțiunile autorității de mediu drept un atac rider asupra instituțiilor municipale și anume asupra SA „Apă-Canal Chișinău”.

De asemenea, după evaluarea situației de către autoritățile locale, se va solicita atacarea în judecată a respectivei decizii a autorității de mediu.