APL Chișinău va construi un centru de reciclare a deșeurilor menajere solide în sectorul Ciocana

   342

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat alocarea unui teren pentru edificarea unui centru de reciclare a deșeurilor amplasat pe strada Uzinelor. Această măsură se conține în Conceptul privind gestionarea integrată a deșeurilor municipale în Chișinău pentru perioada 2024-2035.

Raportorul asupra proiectului de decizie, Igor Gârlea, șef interimar al Î.M. Regia „Autosalubritate”, a precizat că selectarea lotului a fost făcută în colaborare cu Ministerul Mediului, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană, pentru Reconstrucție și Dezvoltare în baza criteriului proximității acestuia de stația de transfer, pentru eficientizarea costurilor, urmând ca lângă stație să fie construit Centrul de reciclare.

APL Chișinău își asumă edificarea Stației de transfer din resursele financiare municipale, care vor fi atrase din cadrul finanțărilor BEI, BERD, E5P și Î.M. Regia „Autosalubritate”, în măsura în care va fi necesar. La rândul său, Ministerul Mediului va construi un centru de reciclare lângă Stația de Transfer.

Totodată, e de menționat că depozitul pentru stocarea deșeurilor solide va fi amplasat în afara teritoriului municipiului Chișinău.

Angajamentul APL Chișinău este de a dezvolta un sistem eficient și sustenabil de gestionare a deșeurilor, care să corespundă rigorilor politicilor în domeniu și așteptărilor cetățenilor.

Astfel, municipiul Chișinău s-a angajat să implementeze un complex de măsuri ambițioase pentru a atinge obiectivul de creștere a ratei de recuperare a diferitelor fluxuri și tipuri de deșeuri. Acest obiectiv poate fi realizat prin adoptarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor municipale. O astfel de abordare promovează utilizarea resurselor sustenabile și un management eficient al deșeurilor, care contribuie la crearea unui mediu sănătos și curat pentru cetățeni.

Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor prevede regionalizarea serviciilor de gestionare a deșeurilor municipale. În prezent, regiunile sunt fragmentate în 8 zone, urmând ca municipiul Chișinău să facă parte din Zona de gestionare a deșeurilor 4/6 (conform Studiului de prefezabilitate efectuat de BEI/Ramboll (2023).

Proiectul de decizie a fost aprobat unanim, cu 39 de voturi ale consilierilor prezenți în sala de ședințe.