Potențialul turistic al Primăriei Chișinău prezentat la Expoziția Internațională de Turism de la Varșovia
Toate staţiile de salvare din preajma bazinelor de apă din municipiul Chişinău sunt pregătite şi dotate corespunzător pentru acordarea primului ajutor în caz de înec. Concluzia a fost făcută de specialiştii Departamentului Situaţii Excepţionale a Ministerului de Interne, care săptămâna trecută au efectuat un control privind situaţia din preajma lacurilor şi zonelor de odihnă din municipiu. De asemenea, pe plaje şi în zonele de odihnă supravegheate de salvatori, securitatea şi ordinea publică este asigurată, iar persoanele care se scaldă în afara acestor zone îşi pun viaţa în pericol.
După cum a informat în cadrul şedinţei operative de la Primărie Eliferie Haruţa, şef al Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi, în preajma tuturor bazinelor acvatice din municipiu sunt amplasate panouri informative privind interzicerea scăldatului şi starea acestora. La fel, sunt indicate zonele supravegheate de echipele de salvatori. Potrivit lui Haruţă, o problemă pentru asigurarea ordinii publice în preajma zonelor de odihnă este parcarea autovehiculelor pe zonele verzi. Problema nu poate fi soluţionată nici chiar cu implicarea poliţiei. În schimb, serviciile municipale menţin ordinea şi asigură la timp amenajarea şi salubrizarea tuturor zonelor de odihnă.
În context, viceprimarul de Chişinău Vlad Coteţ a făcut un apel către cetăţeni prin care le solicită să se scalde doar în zonele supravegheate de salvatori. În opinia sa, scăldatul în afara acestor zone poate avea consecinţe grave. Viceprimarul Coteţ a exprimat părerea că staţiile de salvare trebuie să fie preluate de Departamentul Situaţii Excepţionale.
În context, primarul general interimar Nistor Grozavu a solicitat Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi şi Direcţiei arhitectură şi urbanism să identifice locuri pentru parcaj în preajma bazinelor acvatice şi a zonelor de odihnă.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău