Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Bilanţul pagubelor în urma furtunii din 16 iulie a.c.

   2262

În rezultatul ploii torenţiale din seara zilei de 16 iulie curent, în Chişinău au fost doborâţi 225 de copaci, iar 200 afectaţi parţial de vânt. De asemenea, au fost inundate 31 de gospodării particulare din sectorul Centru, mai multe acoperişuri au fost sparte de ploaie şi peste 762 de metri pătraţi de asfalt au fost deterioraţi. 
Datorită intervenţiei operative a serviciilor municipale, care timp de 3 zile au activat în regim non-stop, s-a reuşit înlăturarea tuturor consecinţelor furtunii. Pe parcursul zilelor de odihnă, au fost tăiaţi copacii şi crengile doborâte de pe arterele de circulaţie ale capitalei şi din interiorul curţilor locative. Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi a evacuat în total 80 de maşini de crengi . Regia „Exdrupo”, care a efectuat lucrările de curăţare a străzilor, a transportat 273 de metri cubi de nămol şi deşeuri aduse de ape. Astăzi Regia „Exdrupo” a început deja lucrările de restabilire a asfaltului. 
Până acum, SA „Apă-Canal Chişinău” a înlăturat toate avariile la sistemele de aprovizionare cu apă şi canalizare, intervenind în 26 de puncte. Chiar din prima zi, specialiştii ÎM Reţele electrice de iluminat „Lumteh” au pus în funcţiune toate cele 23 de staţii electrice, avariate în rezultatul ploii torenţiale. 
Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare a creat o comisie specială, care va evalua pierderile şi va întocmi devizele de cheltuieli. Conform rezultatelor comisiei, din bugetul municipal vor fi alocate surse financiare familiilor respective, sau serviciile municipale vor efectua reparaţii în gospodăriile afectate. De asemenea, cele 11 acoperişuri, avariate ca urmare a căderii copacilor, vor fi reparate în regim prioritar, iar în celelalte blocuri afectate se vor efectua lucrări de reabilitare a acoperişurilor, în conformitate cu programul de reparaţie capitală a fondului locativ pentru anul 2009. 
De menţionat că ploaia din seara zilei de duminică, 19 iulie a.c., a cauzat doar câteva rupturi de arbori. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău