Campania de informare privind sortarea deșeurilor. Cum sortăm plasticul și metalul

   1671

Primăria Municipiului Chișinău continuă campania de informare a cetățenilor privind sortarea deșeurilor menajere solide cu plasticul și metalul.

Primul pas este să separăm aceste tipuri de deșeuri (recipiente de plastic, cutii de alimente, recipiente de la produse cosmetice, articole de uz casnic, recipiente/doze de aluminiu, cutii de conserve, ustensile de bucătărie etc.) de cele biodegradabile sau amestecate.

După ce separăm deșeurile din plastic și metal, ne asigurăm că sunt curate și le presăm bine ca să ocupe mai puțin volum și le aruncăm în containerul de culoare galbenă de la platforma comună de stocare a deșeurilor din apropierea blocului în care locuim.

Cu un pic de efort și organizare, sortarea deșeurilor poate fi ușoară și eficientă. Dacă toți ne-am strădui să sortăm deșeurile, am contribui la un oraș curat, bine amenajat și un mediu mai sănătos și protejat!

Fii și tu parte a Campaniei municipale de informare și sensibilizare a opiniei publice #Esimplusasortezi #Sorteazadeseurile #Protejeazamediul #eusortez lansată de Primăria municipiului Chișinău, Î.M. Regia „Autosalubritate” și A.O. „Reciclare”.

Curiozități despre plastic:

-  Plasticul este cel mai răspândit material de deșeuri din lume și poate rezista și 500 de ani până la descompunere;

-  Plasticul este cel mai des găsit material în oceanul planetar, acoperind aproximativ 80% din toate deșeurile;

-  Plasticul poate afecta sănătatea, deoarece substanțele chimice pe care le conține pot fi absorbite în organism;

-  Plasticul poate fi transformat în combustibil, inclusiv motorină și gaz sau poate fi folosit pentru a construi infrastructuri, cum ar fi drumuri si poduri etc.

Deșeurile de metal:

-  Deșeurile de metal sunt folosite în construcții, produse electrice, electronice, produse de transport, produse de uz casnic, produse de artizanat, cum ar fi bijuterii și decorațiuni;

-  Reciclarea metalului reduce costurile de producție și consumul de energie și poate ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră etc.

Fiecare deșeu trebuie aruncat la locul potrivit, astfel încât să poată fi reciclat sau eliminat în mod corespunzător.

Acordă-ți timp să înveți despre sortarea deșeurilor și despre cum poți contribui la protejarea mediului.

Sortarea deșeurilor poate părea complicată, însă nu este deloc așa! Este ușor să sortezi deșeurile din plastic, PET și metal, încearcă și tu!