Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Campania de salubrizare de toamnă în municipiul Chișinău, activități în săptămâna 23-29 octombrie 2023

   1522

Primăria Municipiului Chișinău informează că serviciile municipale din domeniul gospodăresc continuă activitățile din cadrul Campaniei de salubrizare de toamnă, cu lucrări de profil în zonele verzi, în curțile blocurilor, la platourile de colectare a deșeurilor menajere, în stațiile de așteptare, pe străzi și trotuare etc., precum și evacuarea frunzișului.   

Astfel, pe parcursul săptămânii 23-29 octombrie, Regia Locativ - Comunală și întreprinderile de prestări servicii locative din sectoare au fost implicate în salubrizarea manuală a spațiilor publice, a curților blocurilor de locuințe, a platformelor pentru colectarea deșeurilor menajere, a stațiilor de așteptare a transportului public etc. Zilnic la aceste lucrări au fost antrenați câte 400 de muncitori și 80 de unități de tehnică.

Pentru evacuarea deșeurilor vegetale au fost implicate zilnic cca 35 de unități de transport, cu efectuarea a 260 de curse de gunoi. În cazul volumelor mari de frunziș acumulat, la încărcarea deșeurilor sunt folosite utilajele mecanizate specializate.

Totodată, Regia locativ-comunală și întreprinderile de prestări servicii locative au desfășurat lucrări de demolare a gheretelor, porților, gardurilor și dispozitivelor improvizate antiparking neautorizate de pe terenurile publice, demontarea și evacuarea elementelor din metal uzate de pe locurile de joacă pentru copii din curțile blocurilor de locuințe.

Î.M. „Regia „Exdrupo” a desfășurat zilnic acțiuni de salubrizare mecanizată a străzilor și bulevardelor, cu utilizarea a 5 utilaje mecanizate specializate și evacuarea a câte 7 curse de deșeuri.

La rândul lor, angajații Î.M. „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi” au implicat zilnic la salubrizare câte 300 persoane, care au curățat 322 ha de zonă de parc, fiind evacuate cca 90 tone de deșeuri vegetale și 165 de curse de deșeuri de pe teritoriu spațiilor verzi din oraș.

Luni, în cadrul ședinței operative săptămânale, viceprimarul Ilie Ceban a solicitat serviciilor municipale să-și consolideze eforturile și să intervină sistematic, pentru a nu admite acumularea de frunziș pe la tomberoanele de deșeuri, în curți, pe zonele verzi și în alte spații publice.

Totodată, viceprimarul a solicitat responsabililor de la preturi să facă verificări în teritoriu, pentru identificarea zonelor insalubre sau alte probleme, cu raportări și intervenții după competență.  

APL Chișinău îndeamnă cetățenii să participe activ la acțiunile de salubrizare și amenajare a orașului.