Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a susţinut astăzi o conferinţă de presă, în care a făcut publice 2 cazuri de înstrăinare ilegală a terenurilor în capitală.
În primul caz, este vorba de un teren cu suprafaţa de 2,04 ha, din str. Ciocârliei, vândut în anul 2006 de către Consiliul municipal Chişinău Firmei „Moldconstruct Market” S.R.L., la preţul de 4,5 milioane lei. De fapt, preţul real al unui hectar de teren în acea zonă costă între 1 – 2 milioane Euro.
Potrivit lui Dorin Chirtoacă, iniţial Primăria a înaintat CMC un proiect de decizie privind expunerea lotului respectiv la licitaţie, la preţul iniţial de 30 milioane lei. Peste doar câteva zile, Consiliul, din proprie iniţiativă, modifică decizia adoptată, diminuând preţul iniţial de 10 ori, până la suma de 3 milioane lei. Ulterior, are loc un concurs funciar, care nu a fost făcut public şi la care participă doar 3 companii, iar SC „Moldconstruct Market” S.R.L. şi-a adjudecat terenul, contra sumei de 4,5 milioane lei. Trebuie să menţionăm că în CMC la acea vreme, fracţiunea Partidului Comuniştilor era majoritară. Primarul capitalei consideră că dacă era expus la licitaţie în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, acel teren putea fi vândut cu 2 – 4 milioane Euro, deoarece se află într-o zonă de elită din Chişinău.
În alt caz, este vorba de vânzarea unui teren cu suprafaţa totală de 5,2106 ha din str. Păşunilor, 10 (situat în zona verde din apropierea Aeroportului Internaţional Chişinău) Firmei „Vitecontract” SA. În urma unor procese judiciare, Primăria Chişinău a fost obligată să înstrăineze terenul respectiv, după cum urmează: 3,77 ha la preţ total de 27998,01 lei şi 1,44 ha, la preţ de 40 mii lei. În total, 5,21 hectare de teren urmează a fi vândute contra sumei de circa 70 mii lei. În timp ce costul unui singur ar de teren în acea zonă este de circa 10 mii Euro.
Primăria a solicitat revizuirea hotărârii Curţii Supreme de Justiţie, deoarece instanţele de judecată la pronunţarea deciziei respective au luat ca bază o Hotărâre de Guvern din anul 1998, care de fapt nu există. Lucru probat printr-o scrisoare a Cancelariei de Stat. La 17 martie a.c., cererea de revizuire depusă de Primăria Chişinău a fost respinsă, ca nefondată.
După cum a informat primarul Dorin Chirtoacă, Primăria a sesizat deja organele de drept să examineze modul în care a fost vândut Firmei „Moldconstruct Market” S.R.L. terenul din str. Ciocârliei. În cazul terenului din str. Păşunilor, deşi este vorba de o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie, autorităţile locale la fel vor solicita Procuraturii să examineze legalitatea acţiunilor întreprinse, fapt prin care bugetul municipal a fost prejudiciat cu zeci de milioane de lei.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău