Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Comemorarea celor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru

   2651

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a participat astăzi, 2 martie, de Ziua Memoriei, la acţiunile de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat pentru apărarea independenţei şi integrităţii R. Moldova, din 1992. 
Primarul capitalei, alături de preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, prim-ministrul Vlad Filat, alţi oficiali ai statului, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi la Chişinău, ofiţeri, veterani şi oameni simpli, a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, din centrul Chişinăului. Dorin Chirtoacă a luat parte şi la mitingul de comemorare a militarilor şi voluntarilor decedaţi în conflictul armat de pe Nistru din 1992, care a avut loc la monumentul „Mama Îndurerată”, de la Complexul „Eternitate”.
De Ziua Memoriei, primarul general Dorin Chirtoacă a adresat cetăţenilor R. Moldova şi locuitorilor municipiului Chişinău un mesaj, în care se menţionează: 
„Un popor care nu îşi cunoaşte trecutul, nu are viitor, iar cel care nu cunoaşte istoria risca să o repete. Acum 18 ani Republica Moldova devenea membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). După declararea independenţei, pe 27 august 1991, aderarea Republicii Moldova la ONU a reprezentat al doilea pas strategic în calea noastră de integrare europeană. 
În aceeaşi zi însă, 2 martie 1992, neprietenii statului independent Republica Moldova ne-au atacat din interior şi drept urmare până astăzi o parte a teritoriului suveran nu se află sub jurisdicţia autorităţilor legale. Din această cauză drumul nostru spre Uniunea Europeană, spre libertate şi bunăstare a devenit unul complicat şi greu, mare parte din care nu a fost parcurs nici până astăzi.
Sute de oameni au fost ucişi, mii au suferit şi suferă până în prezent. Războiul de pe Nistru din 1992 a lăsat o rană deschisă. Avem însă datoria să mergem înainte, să ducem la împlinire năzuinţele şi idealul celor care s-au jertfit pentru viitorul nostru european. Acest lucru trebuie să-l facem cu toţii împreună, de la mic la mare, indiferent de originea etnică şi confesiunea religioasă, pentru ca Republica Moldova şi cetăţenii săi să aibă cu adevărat o viaţă bună şi un viitor în cadrul Uniunii Europene”, se spune în mesajul primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă. 
La 2 martie 2010 se împlinesc 18 de ani de la începerea conflictului armat de pe Nistru. În total, în războiul pentru apărarea independenţei şi integrităţii R. Moldova şi-au pierdut viaţa 386 de persoane, aproape 300 au rămas invalizi de gradele I sau II. La conflictul armat din 1992 au participat circa 30 de mii de persoane. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău