Suspendarea parțială a traficului rutier pe bd. Decebal, prima bandă, tronson bd. Dacia – str. Constantin Brâncuși (partea impară)
Primăria Chișinău informează că până în prezent, în municipiul Chișinău sunt înregistrați 1306 copii de refugiați ucraineni, dintre aceștia 177 sunt în situație de risc. Informații în acest sens au fost prezentate vineri de reprezentanții Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului (DGPDC), în cadrul unei ședințe convocate la Primărie.
Datele au fost colectate în cadrul Campaniei „Ajută-mă să te ajut!", care se desfășoară în perioada 30 mai - 27 august 2022. Iar acțiunea are ca obiectiv informarea comunității refugiaților privind serviciile specializate acordate de instituțiile municipale.
Potrivit specialiștilor DGPDC copiilor identificați în situație de risc li se acordă imediat suportul necesar, iar ulterior aceștia sunt monitorizați de către reprezentanții subdiviziunilor municipale de profil. Tot aici, circa 2300 de persoane adulte au fost informate despre serviciile acordate persoanelor refugiate de către Primăria Municipiului Chișinău.
Dificultățile în comunicarea cu persoanele refugiate, precum și riscurile la care sunt supuși unii copii cu același statut de refugiat a fost subiectul discuției dintre viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici și Camelia Gheorghe, directorul proiectului „Date pentru Impact", în cadrul căreia se desfășoară Campania „Ajută-mă să te ajut!".
Principalele acțiuni ale campaniei sunt discuțiile deschise cu părinții și copii sau însoțitorii acestora sub formă de dialog, acordarea suportului informațional persoanelor intervievate (pliante, buclete, etc.), cartografierea situației copiilor și colaborarea individuală cu părintele care necesită asistență suplimentară.
Astfel, cele mai multe necesități indicate de familiile refugiate cu copii reprezintă accesul la produsele alimentare, medicamente și lucruri de primă necesitate, iar rolul specialiștilor DGPDC este de a oferi informațiile necesare unde pot apela pentru a benefica de aceste bunuri.
Campania „Ajută-mă să te ajut!" este realizată de către Primăria Municipiului Chișinău în cadrul proiectului „Date pentru Impact" (D4I), cu sprijinul financiar al Agenției pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID) și susținerea Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR).