Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Condstrucţiile neautorizate –
sub controlul strict al administarţiei municipale

   1975

 


La ora actuală,  potrivit viceprimarului  Nistor Grozavu, doar 10 din obiectivele mari în construcţie din capitală  nu dispun de acte în regulă privind legalitatea activităţii desfăşurate.


 


Cele mai multe, 5 la număr, sunt înregistrate în sectorul Centru al capitalei. De la începutul anului în curs alţi 7 agenţi economici din domeniu şi-au adus activitatea la normalitate.


 


 Cu atât mai mult, că astăzi la primărie au fost reduse simţitor  impedimentele  ce ţin de  obţinerea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construcţie, a mai spus viceprimarul în cadrul şedinţei operative de la primărie.


 


În această ordine de idei, s-a reiterat că la moment, maximum în 2 săptămâni,  pot fi obţinute toate avizele necesare pentru începutul acestui gen de activitate.


 


Gheorghe Răileanu, şeful Direcţiei autorizare şi disciplină în construcţii a raportat,  că numai în lunile ianuarie-martie curent au fost eliberate 277 autorizaţii de construcţie,  altele 36 se află în proces de înregistrare  la Inspecţia de Stat în Construcţii,  la 23 de solicitanţi li s-a refuzat eliberarea lor pe motiv că nu întrunesc condiţiile solicitate de legislaţia în vigoare, 12  autorizaţii se  află în lucru,  numărul total de asemenea cereri fiind 360.


 


Tot de la începutul anului şi până în prezent au fost date în exploatare 415 de obiective cu o suprafaţă totală de 76 594 metri patraţi. S-au perfectat  306 procese-verbale, dintre care 48 pe obiective de menire social-culturală, 22 obiective comerciale, 63 case particulare, 66 case particulare şi apartamente reconstruite, 104 încăperi auxiliare.


      


 Cu toate acestea,  arhitectul-şef al municipiului Chişinău Vlad Modârcă, îngrijorat de flxul în creştere a cererilor cetăţenilor, a solicitat primarului general câteva unităţi de personal în plus, care să perfecteze certificatele de urbanism, deoarece, comparativ cu anul trecut, când se perfectau 15 asemenea certificate pe săptămână, necesitatea acestora azi  se ridică la 200 săptămânal.


 


Aceste impedimente, de rând cu altele nu mai puţin însemnate, şi generează, în opinia arhitectului-şef, cazuri de apariţie a construcţiilor neautorizate.


 


În final, primarul general al municipiului Dorin Chirtoacă  a ţinut să concluzioneze, că numai prin sporirea eficacităţii muncii salariaţilor şi doar în conlucrare strânsă cu aleşii în Consiliul municipal poate fi contracarat fenomenul construcţiilor neautorizate în municipiu.


 


Direcţia relaţii publice,


Primăria mun.Chişinău