Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Conducerea Primăriei Chişinău a comemorat victimele deportărilor staliniste

   2651

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, alături de pretorii de sector, şefii serviciilor şi întreprinderilor municipale şi angajaţi ai Primriei au depus astăzi flori la piatra comemorativă a victimelor represiunilor sovietice, cu prilejul comemorării celor 71 de ani de la primul val al deportărilor staliniste, la care a fost supus poporul nostru, în noaptea de 12 spre 13 iunie, 1941.

Edilul capitalei a declarat că problema deportaţilor se află mereu în vizorul administraţiei publice locale. În acest sens, Dorin Chirtoacă a spus că în prezent se lucrează asupra Monumentului în memoria victimelor deportărilor şi anul acesta vor începe lucrările de construcţie a fundamentului viitorului ansamblului arhitectural.

Costul total al monumentului este  de circa 10 milioane lei, iar anul acesta în buget au fost prevăzuţi 3 milioane lei. Edilul-şef a subliniat că edificarea Monumentului victimelor represiunilor sovietice „înseamnă recunoaşterea oficială a evenimentelor  din 1941-1949, care  au fost o mare cruzime şi o mare nedreptate împotriva poporului nostru, comisă de imperiul sovietic".

E de menţionat că Primăria Chişinău a acordat către data de 13 iunie, ajutoare materiale a câte 500 lei la 2300 de persoane din municipiu - foşti deportaţi.

Potrivit datelor Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici, în noaptea dinspre 12 spre 13 iunie, 1941 au fost deportaţi în Siberia şi Kazahstan peste 22 mii 600 moldoveni. 

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău