Pagina oficială a Municipiului Chișinău

(Video) Conducerea Primăriei Chișinău a depus flori la bustul poetului Grigore Vieru

   1440

Conducerea Primăriei municipiului Chișinău, în frunte cu Primarul General, Ion Ceban, viceprimarii, șefii de direcții și pretorii de sector au depus marți flori la bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, când se împlinesc 88 de ani de la nașterea poetului.  

Ion Ceban, a remarcat cu bucurie prezența unui grup de copii în preajma bustului poetului, menționând că tinerii de azi sunt cei care vor duce mai departe, din generație în generație, opera viereană. „Este unul din marii poeți care a scris despre mamă, Patrie, copilărie, pace, neam, valori de care trebuie să ne ghidăm atât în perioada școlară, cât și pe tot parcursul vieții”, a spus edilul.

Edilul capitalei a mai declarat că municipalitatea lucrează în continuare asupra proiectului „Muzeul lui Grigore Vieru”, pentru care există un bun parteneriat cu partea română, dar pentru care mai urmează perfectarea întregului pachet necesar de acte pentru imobilul respectiv, delimitare de proprietate, care necesită și acordul autorităților centrale.

Grigore Vieru (14.02.1935 – 18.01.2009), a fost unul din cei mai îndrăgiți poeți basarabeni, care a evocat în versurile sale valorile sacre ale neamului nostru: mama, Patria, natura, dragostea etc. Opera viereană a educat generații de copii, începând cu „Albinuța”, carte pentru preșcolari, „Abecedarul”, unde Vieru a fost coautor cu scriitorul Spiridon Vangheli. De asemenea, poezia lui Vieru se regăsește în majoritatea manualelor de literatură română pentru elevii din ciclurile gimnaziale și liceale.

Grigore Vieru a fost una din figurile de rezistenţă ale perioadei de renaştere naţională, prin anii ’90, scriind cunoscutele versuri pentru cântece patriotice: „Cântare scrisului nostru”, „În limba ta”, „Pentru ea”, „Eminescu”, „Răsai” etc., care şi după 30 ani de independenţă a Republicii Moldova, ne fac să ne tresalte sufletul, când le auzim.

Poetul naţional, căruia, „până la lacrimi” i-a fost dragă viaţa, de 14 ani nu mai e printre noi. Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie, 1935 în satul Pererâta, fostul judeţ Hotin, azi raionul Briceni.

Câteva școli din republică, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași poartă numele lui Grigore Vieru.