Potențialul turistic al Primăriei Chișinău prezentat la Expoziția Internațională de Turism de la Varșovia
Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului, subdiviziunea responsabilă de protecția copilului din municipiul Chișinău, a prezentat joi o listă de servicii noi, precum și cele dezvoltate pe domeniul de protecție a copilului, urmare a semnării Memorandumului de înțelegere încheiat între APL Chișinău și UNICEF Moldova, care prevede acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din capitală.
Colaborarea dintre APL Chișinău și UNICEF vine în scopul implementării serviciilor sociale, menite să consolideze sistemul de protecție al copilului, inclusiv al copiilor refugiați, prin servicii de prevenire și servicii de tip familial.
În cadrul Memorandumului, au fost dezvoltate sau consolidate mai multe servicii de protecție a copiilor precum: dezvoltarea serviciului asistență parentală profesionistă, dezvoltarea Serviciului Casă de copii de tip familial, dezvoltarea locuinței sociale asistate, dezvoltarea serviciului social Grădiniță - creșă pentru copii de la 4 luni la 3 ani, dezvoltarea serviciului Centrul maternal, dezvoltarea serviciului de asistență socială comunitară, dezvoltarea serviciului social Centrul de zi pentru copii și familii aflați în situații de risc, dezvoltarea complexului de servicii sociale pentru copiii în situații de stradă.
Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban a menționat că obiectivul municipalității este ca fiecare copil să beneficieze de ocrotire, iar cei care îngrijesc de minori, de asemenea să fie susținuți în procesul enunțat. „Misiunea noastră, a APL este să fim cât mai aproape de fiecare cetățean, potențial beneficiar și să facem tot posibilul ca oamenii să depășească situațiile de risc. Iar dacă ajung acolo, să aibă o opțiune de a fi asistați, ajutați, îngrijiți, așa cum trebuie să fie într-o societate civilizată. Mă bucur că astfel de servicii sunt tot mai accesibile locuitorilor municipiului Chișinău”, a mai declarat edilul.
Memorandumul de înțelegere între Municipiul Chișinău și UNICEF Moldova a fost semnat în iunie 2022. Valoarea totală a proiectului este de cca 50 de milioane de lei, dintre care suportul UNICEF este de aproximativ 22 de milioane de lei, iar contribuția Primăriei Municipiului Chișinău ajunge la aproximativ 28 de milioane de lei.
Toate Serviciile dezvoltate, consolidate, create, sunt un răspuns prompt la necesitățile familiilor și copiilor din municipiul Chișinău care se află în situație de dificultate sau de risc.
Pentru sistemul de protecție a copilului din municipiul Chișinău este problematică recrutarea personalului, în special asistenții parentali profesioniști, părinți - educatori, asistenți sociali, psihologi, din cauza salariilor mici.
Totodată, Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului, din cauza fluctuației mari de cadre, complexitatea problemelor cu care se confruntă familiile cu copii în situație de risc, copiii separați de părinți nu reușesc pe deplin să valorifice competențele sale funcționale și necesită suport din partea donatorilor, partenerilor pe termen mediu și de durată.
Dezvoltarea domeniului de prevenire în domeniul de protecție a copilului este necesară și imperios de valoroasă pentru municipiului Chișinău, în care migrează familiile cu copii din toate raioanele Republicii Moldova.