Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” - la 195 de ani de tradiție și excelență medicală
Joi, 04 februarie, curent, la Chișinău a fost organizată consultarea prealabilă cu populația municipiului, în cadrul procesului de elaborare a Strategiei social-economice de dezvoltare a municipiului Chișinău. La eveniment au fost prezenți locuitorii capitalei, consilieri municipali, arhitecți locali și experți din alte domenii.
Participanții au fost divizați în mai multe echipe de lucru, unde au analizat subiectele principale ce se referă la dezvoltarea și amenajarea municipiului, fiind ghidați de specialiștii din Federația Rusă.
În cadrul consultării prealabile, participanții împreună cu specialiștii, au abordat diverse subiecte și au generat idei cu privire la:
- Amenajarea albiei râului Bâc;
- Crearea zonelor verzi noi în oraș;
- Renovarea fondului locativ;
- Formarea clasificatorului instituțiilor de învățământ mediu;
- „15 minute de accesibilitate pietonală" - compilarea unei liste de elemente ale infrastructurii sociale primordiale;
- Identificarea noilor conexiuni pietonale, rute de transport public și a căilor pentru transportul privat.
Prezent la eveniment, Primarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a menționat că autoritățile municipale au nevoie de un plan de amenajare a teritoriului, iar activitățile desfășurate astăzi sunt un prim pas de determinare a viziunii de dezvoltare a pilonilor sociali, economici, demografici, activități importante pentru construirea unei comunități. „Chișinăul este în aria metropolitană, cu o aglomerație foarte mare, care trebuie să aibă o viziune foarte clară de dezvoltare. În baza acestei viziuni, urmează să fie elaborat, Planul Urbanistic General sau mai bine zis, reactualizarea temei și tot ce se conține în el", a precizat edilul capitalei.
Evenimentul au fost moderat de specialiștii din Federația Rusă, care se află la cea de-a treia vizită la Chișinău, unde lucrează la partea a doua a Planului împreună cu responsabilii din Primăria Chișinău.
„Compania noastră în consorțium cu Primăria municipiului Chișinău, elaborează Strategia social-economică de dezvoltare a orașului Chișinău. În 2020, am îndeplinit prima etapă de lucru, unde am colectat date și informații. Acum, suntem în etapa a doua de creare a Strategiei și anume partea de scriere a proiectului, unde vom indica viitoarele schimbări în infrastructură și amenajarea care va fi în Chișinău. Acest document este foarte important pentru viitorul și dezvoltarea unui oraș.", a declarat Iulia Zubarik, Fondatoarea Biroului de Planificare Urbană „Master's Plan", Moscova.
Toate opiniile generate de către locuitorii capitalei, au fost colectate, analizate și luate în calcul de către experții, care elaborează Strategia de dezvoltare a municipiului Chișinău.
„Cu suportul experților și colegilor din Federația Rusă noi am schimbat un pic această abordare pentru crearea Strategiei și a Planului. Elaborarea acestor documente este bazată pe o consultare cât mai largă, la prima etapă, au fost implicați toți actorii din municipiul Chișinău: de la experți, specialiști de dezvoltare urbană, arhitectură, transport, până la oamenii simpli - locuitorii orașului care au o serie de probleme, viziuni, necesități și așteptări de la oraș.", a menționat Victor Chironda, viceprimarul municipiului Chișinău.
La elaborarea Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău se lucrează din luna iunie 2020, iar procesul presupune o amplă documentare în domeniu.
„Planul de amenajare a teritoriului pentru orice localitate este un document strategic foarte important, aici se stabilesc direcțiile de dezvoltare a localității, în cazul dar, a municipiului Chișinău împreună cu localitățile de metrofi, suburbiile orașului. Se stabilesc direcțiile de dezvoltare a orașului, principalele puncte de atracție, se identifică cum va funcționa schema circulației și multe alte lucruri care trebuie stabilite la nivel strategic pentru municipiu.", a conchis Svetlana Dogotaru, șefa Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare.
Evenimentul a întrunit aproximativ 20 de participanți, care au lucrat în grupuri, unde și-au expus și dezbătut, împreună cu echipa, ideile și propunerile pentru Strategia social-economică de dezvoltare a municipiului Chișinău.
Planul de amenajare a teritoriului este un document important care va stabili viziunea și prioritățile de dezvoltare a municipiului Chișinău, precum și proiecte fezabile cu planuri de acțiuni pe o perioadă lungă de timp.