Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Consultări publice asupra proiectului Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea parcărilor și parcajelor în municipiul Chișinău

   525

Primăria Municipiului Chișinău informează că miercuri, 07 august 2024, ora 14:00, în incinta sălii de ședințe a preturii Sectorului Centru (str. Bulgară, 43), vor avea loc consultări publice asupra proiectului Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea parcărilor și parcajelor în municipiul Chișinău.

Documentul supus consultărilor, a fost elaborat cu participarea experților naționali și internaționali, după experiența altor state.

Subiectul a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău.

Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană, a menționat că proiectul de regulament oferă posibilitatea, prioritar, de a putea aplica achitarea taxei de parcare pe oră, cu introducerea ulterioară a abonamentelor, în dependență de necesitățile și posibilitățile posesorilor de autoturisme, inclusiv în limita utilizării spațiului zonelor propuse spre a fi reglementate cu diferite tarife pentru staționarea mașinilor pe locurile de parcare amenajate.

Șeful DGMU a mai ținut să precizeze că Regulamentul privind organizarea și funcționarea parcărilor nu propune reglementarea parcărilor de reședință (aceasta fiind o etapă ulterioară a procesului).

În context, Primarul General, Ion Ceban, a solicitat mediatizarea cât mai pe larg a consultării Regulamentului asupra proiectului Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea parcărilor și parcajelor în municipiul Chișinău. De asemenea, edilul a solicitat invitarea la discuții și a comunităților de afaceri, a asociațiilor și patronatelor de profil, pentru a fi prezenți la dezbateri și de a-și expune solicitările lor în acest sens, inclusiv a agenților economici, care sunt vizați direct de reglementările privind parcările.  

Propunerile asupra proiectului de regulament urmează a fi expediate până la data de 7 august 2024, ora 13:00.

După această etapă, proiectul de regulament va fi definitivat și înaintat spre aprobare Consiliului Municipal Chișinău.