Condiții mai bune de activitate pentru beneficiarii Centrului de creație tehnică pentru copii și adolescenți „Politehnic”
Primăria municipiului Chişinău informează că vineri, 27 noiembrie 2020, a fost pusă în funcțiune Stația de tratare a levigatului format din deșeurile menajere solide, depozitate la poligonul amplasat în localitatea Țînțăreni. Este cel de-al doilea utilaj instalat în zonele de gestiune ale municipalității, unicele de acest fel în republică.
Costul total al proiectului este de circa 29 de mil. de lei, dintre care 11,8 mil. lei reprezintă echipamentul de tratare a levigatului, iar 14,8 mil. lei construcția infrastructurii stației.
La eveniment au participat: Primarul general, Ion Ceban, reprezentanți ai autorităților publice locale, responsabilii subdiviziunilor municipale de profil, ai companiei producătoare de instalații și antreprenorul etc.
Stația de tratare a levigatului are o capacitate de prelucrare de 150 m3/zi de deșeuri lichide și funcționează după principiul de osmoză inversă. În procesul de tratare a levigatului se utilizează diverse substanțe chimice, iar în rezultat se obține apă tehnică.
Edilul capitalei a ținut să remarce că utilajul nou de tratare a deșeurilor lichide va reduce indicii de poluare a mediului, iar Chișinăul prin aceste acțiuni bine asumate, va minimaliza impactul negativ care poate fi adus viitoarelor generații.
Ion Ceban a precizat că municipalitatea și-a asumat toate angajamentele față de locuitorii din preajma zonei de depozitare, iar activitățile care vor fi asigurate în cadrul implementării proiectului „Deșeuri solide Chișinău", au ca scop asigurarea capacităților instituțiilor municipale de profil, dezvoltarea infrastructurii localităților învecinate, precum și conservarea/dezvoltarea poligoanelor municipale.
Lucrările de proiectare a Stației de tratare a levigatului și recultivarea gunoiștii au fost executate de către compania „INTEXNAUCA" S.A. Construcția stației a durat 8 luni, iar lucrările au fost executate de către S.R.L. „Capital", în baza contractului semnat cu Î.M. Regia „AUTOSALUBRITATE", în calitate de autoritate contractantă.
E de menționat că pe lângă construcția Stației de tratare a levigatului, în anul 2019 la poligonul de depozitare a deșeurilor de la Țînțăreni au fost desfășurate lucrări de proiectare pentru consolidarea digului de protecție, în sumă de 1,7 mil lei. Iar pentru anul curent, a fost obținută cofinanțare de 6,6, mil.lei, în acest scop, din partea Fondului Ecologic Național, pentru executarea lucrărilor pe teren.