Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Decizia Curții Supreme de Justiție nr. 3ra-75/22 din 13 aprilie 2022, în vederea executării dispozitivului în partea publicării acesteia pe pagina web a Primăriei municipiului Chișinău

Decizia Curții Supreme de Justiție nr. 3ra-75/22 din 13 aprilie 2022, în vederea executării dispozitivului în partea publicării acesteia pe pagina web a Primăriei municipiului Chișinău

   1978

Primăria municipiului Chișinău informează că la data 13 aprilie 2022 Curtea Supremă de Justiție a pronunțat decizia „în numele legii" care conține argumente contradictorii și vine în contradicție însăși cu legislația care reglementează domeniul abordat.

Potrivit deciziei instanțe de judecată a fost dispusă anularea ordinului directorului Direcției Generale Arhitectură, Urbanism şi Relații Funciare a Consiliului municipal Chişinău nr. 22 din 29 mai 2020 privind aprobarea Regulamentului privind emiterea Avizului pentru documentația de proiect.

Din conținutul deciziei rezultă că instanța a stabilit următoarele aspecte și constatări:

-         „normele legale citate nu stabilesc competenţa arhitectorului-şef de a aviza documentaţia de proiect, avizarea fiind atribuită în competenţa verificatorilor specilizaţi";

-         „Prin urmare, instanţa de recurs reţine ca întemeiat argumentul reclamantului precum că începând cu data de 14 august 2015 legiuitorul a exclus competenţa arhitectorului-şef de a aviza documentaţia de proiect. Or, prin Legea nr. 153 din 30 iulie 2015 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, intrată în vigoare la 14 august 2015, legiuitorul a exclus competenţa arhitectorului-şef în avizarea executării lucrărilor de construcţie";

-         „Prin Legea nr. 153 din 30 iulie 2015 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, din conţinutul la art. 12 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 163 din 09 iulie 2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construire a fost exclus textul „avizate de către arhitectul-şef";

-         „Suplimentar, instanţa de recurs relevă că legislaţia în vigoare nu prevede obligativitatea avizării documentaţiei de proiect de către arhitectorul-şef nici pentru a obţine autorizaţia de construire";

-         „Astfel, prin Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 153 din 30 iulie 2015 a fost exclusă competenţa arhitectorului-şef de a aviza documentaţia de proiect".

Raportând concluziile instanței la legislația în vigoare, se constată examinarea superficială a dosarului care a dus la luarea unei decizii eronate și ilegale, fiind în contradicție cu prevederile legislației în vigoare.

Astfel, art. 5 alin. (5) din Legea nr. 163 din 09.07.2010 (în redacția actuală) privind autorizarea executării lucrărilor în construcție, expres prevede că: termenul de valabilitate a certificatului de urbanism pentru proiectare se consideră consumat după avizarea de către arhitectul-şef a documentației de proiect în volum de: plan general (plan de situație, plan trasare), fațade, soluții cromatice, proiect de organizare a executării lucrărilor de construcție, rețele edilitare exterioare.

În acest context, constatările instanței expuse în decizia nr.3ra-75/22 din 13 aprilie 2022 precum că competența arhitectului-șef de a aviza documentația de proiect a fost exclusă, sunt contrare prevederilor însuși a Legii nr. 163/2010 privind autorizarea executării lucrărilor în construcție.

Totodată, potrivit pct. 5.8 din Regulamentul Direcției Generale Arhitectură Urbanism și Relații Funciare, în obligațiile Directorului Direcției Generale intră și avizarea documentației de amenajare a teritoriului şi celei urbanistice (PUG, PUZ şi PUD), precum şi a proiectelor tuturor obiectivelor amplasate în limita teritoriului administrativ al municipiului Chişinău.

Întru confirmarea argumentelor invocate supra, Primăria municipiului Chișinău publică Decizia Curții Supreme de Justiție nr.3ra-75/22 din 13 aprilie 2022.

În continuare, proiectele vor fi examinate în procedura de emitere autorizațiilor de construcție. În acest sens se va examina respectarea condițiilor expuse în certificatele de urbanism pentru proiectare, responsabilitatea pentru soluții de proiect fiind asumată în totalitate de către IȘP, AȘP și verificatorii de proiect.

DECIZIE CSJ nr. 3ra-75-22 din 13.04.2022 by Primăria Chișinău on Scribd