Potențialul turistic al Primăriei Chișinău prezentat la Expoziția Internațională de Turism de la Varșovia
Primăria municipiului Chişinău constata cu regret ca teroarea regimului comunist asupra populatiei civile continua. Desi s-a anuntat incetarea represiunilor, continuam sa inregistram cazuri de aplicare a fortei fizice de catre politie asupra cetatenilor. Guvernul are o atitudine cinica si iresponsabila. Pe langa faptul ca cei retinuti sunt baturi, torturati, supusi unui tratament inuman si degradant, politia percepe bani de la peroanele arestate pentru perioada aflarii in detentie, iar oficiali ai Republicii Moldova si-au permis sa spuna ca nu este vorba de leziuni corporale in cazul victimelor represiunilor, ci de vopsea.
Pana in prezent Guvernul a respins demersurile ONG-urilor de aparare a drepturilor omului, ale autoritatilor locale in comisariatele de politie si in penitenciarele din Republica Moldova unde are loc aplicarea violentei asupra celor retinuti. Sunt inregistrate cazuri de amenintari in adresa celor care au depus marturii impotriva politiei, asupra violentei aplicate in perioada detentiei. Vadim Ugureanu a fost amenintat ca „nu va scapa viu daca va continua sa relateze presei” despre cele intamplate.
Comunicăm că potrivit informaţiilor acumulate in continuare sunt cel puţin 3 persoane dispărute: Donici Serghei, 19 ani, Galinschi Alexandru, 27 ani, Tudorache Mihail, 23 ani.
Insistam asupra desfasurarii unei investigatii internationale asupra violarilor grave si masive a drepturilor omului constatate in Republica Moldova in ultimele 10 zile. Vicimele insista asupra unor interventii prompte si eficiente. Ne îngrijorează faptul că până în prezent nu au fost trimise sau formate misiuni speciale pentru verificarea situaţiei la faţa locului, în locurile de detenţie.
Pe această cale cerem comunităţii internaţionale implicare imediată şi insistăm asupra:
· Opririi tratamentului inuman şi degradant, a torturii în locurile de detenţie;
· Încetării terorii, a răpirilor de persoane, a ameninţărilor şi a intimidărilor;
· Asigurării accesului avocaţilor, a ONG-urilor şi a presei în locurile de detenţie;
· Garantării drepturilor persoanelor reţinute, în primul rând la apărare;
· Informării depline asupra reţinerilor efectuate şi a incriminărilor aduse;
· Pedepsirii celor vinovaţi de comiterea abuzurilor menţionate.
Dovezi noi de maltratare de către poliţie a tinerilor arestaţi