Condiții mai bune de activitate pentru beneficiarii Centrului de creație tehnică pentru copii și adolescenți „Politehnic”
Duminică, 18 septembrie, a.c., în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” s-a desfășurat Festivalul Etniilor în municipiul Chișinău, ediția a XXI-a, cu genericul „Unitate prin diversitate”.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Chișinău și Agenția Relații Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al organizațiilor etnoculturale, unde a fost prezentat un colaj artistic compilat cu elemente tradiționale ale culturii etniilor.
Obiectivul Festivalului este valorificarea și perpetuarea tradițiilor minorităților naționale, precum și dezvoltarea dialogului intercultural, consolidarea relațiilor de prietenie între reprezentanții diferitor etnii, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova.
La deschiderea evenimentului au rostit cuvinte de salut mai multe oficialități: Primarul General al Municipiului Chișinău, Ion Ceban, Președintele Comisiei Parlamentare Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah etc.
Edilul capitalei a ținut să menționeze că în republica noastră, inclusiv în Chișinău, pe un spațiu relativ mic, locuiesc în pace și înțelegere zeci de etnii conlocuitoare.
Totodată, Ion Ceban a venit cu îndemnul către toți reprezentanții organizațiilor etnoculturale, de a se susține și în continuare unii pe alții și de a trăi în prietenie, întru prosperarea Chișinăului și a întregii țări. „Iar Festivalul etniilor, care a revenit după 2 ani de pauză, din cauza pandemiei COVID-19, este un prilej de a ne revedea unii cu alții, de a face schimb de idei și de a ne veseli împreună”, a mai spus Primarul General.
Participanții la Festivalul Etniilor, ediția a XXI-a, „Unitate prin diversitate”, au avut oportunitatea să facă cunoștință sau să reîntâlnească bogăția multietnică și să se informeze asupra specificului interculturalității din republica noastră, inclusiv din municipiul Chișinău.
Aici au fost prezentate porturile populare, dansurile tradiționale, precum și expoziții, prezentări, master class-uri etc.
Locuitorii și oaspeții capitalei, interesați de diversitatea culturală autohtonă, au avut posibilitatea să viziteze curțile etnice, să urmărească prestația artiștilor consacrați și a ansamblurilor minorităților naționale conlocuitoare.
E de menționat că APL Chișinău alocă anual din buget câte 700 000 lei asociațiilor etnoculturale active, în dependență de proiectele culturale înaintate, pentru realizarea planurilor de acțiuni privind promovarea istoriei, culturii, tradițiilor, limbii etniilor conlocuitoare etc.
Totodată, Primăria Chișinău creează oportunități de studiere a limbii de stat de către alolingivi, prin intermediul Î.M. Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”.
Primăria Municipiului Chișinău conlucrează cu 20 de asociații etnoculturale cu statut local, care reprezintă 8 etnii: ucraineni, ruși, beloruși, polonezi, bulgari, armeni, germani și romi.