Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Depunere de flori la Monumentul „Două inimi gemene”, pentru comemorarea regretaților artiști Ion și Doina Aldea - Teodorovici

   1373

Viceprimarul Municipiului Chișinău, Ilie Ceban, a depus astăzi flori la Monumentul „Două Inimi Gemene”, Ion și Doina Aldea-Teodorovici, în semn de cinstire a memoriei regretaților artiști, în ziua când se împlinesc 31 de ani de la tragicul accident rutier care le-a curmat viața.

Ion și Doina au participat la toate evenimentele care au marcat procesul de renaștere națională de la sfârșitul anilor 90. Duetele cuplului de muzicieni sunt îndrăgite și acum, peste decenii: „Eminescu”, „Două inimi gemene”, „Suveranitate”, „Maluri de Prut”, „Trei culori”, „Lăsați-ne în legea noastră” etc.

De rând cu piesele patriotice, compozitorul Ion Aldea Teodorovici a scris și melodii pentru spectacole: „Tata”, „Pomul Vieții”, „Abecedarul”, după opera lui Dumitru Matcovschi, muzică simfonică, muzică ușoară, cântece pentru copii etc.

Festivalul Internațional  „Două Inimi Gemene” – In Memoriam Ion și Doina Aldea Teodorovici, contribuie la perpetuarea muzicii compuse și interpretate de cei doi artiști.

O stradă din Chișinău și o instituție de învățământ cu profil de arte poartă numele Ion și Doina Aldea Teodorovici, iar la intrarea în Parcul „Valea Morilor” este edificat Monumentul „Două Inimi Gemene”.

Totodată, menționăm că cu suportul APL Chișinău, în imobilul de pe strada A. Mateevici, 77, va fi creat un centru de cultură și artă consacrat creației celor 2 artiști. Atribuirea spațiului pentru amplasarea Centrului „Ion și Doina Aldea Teodorovici” a fost aprobată printr-o decizie a CMC din 03 octombrie 2023, la inițiativa executivului Primăriei. Instituția culturală va avea drept scop valorificarea și promovarea creației marilor artiști.