Potențialul turistic al Primăriei Chișinău prezentat la Expoziția Internațională de Turism de la Varșovia
Astăzi, 13 iunie 2009, în scuarul Gării Feroviare din Chişinău a avut loc un miting de comemorare a victimelor regimului comunist.
În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, din Moldova au fost deportate în Siberia şi Kazakhstan 22.648 persoane. Acesta a fost primul val de deportări, urmat de altele care au despărţit mii de familii şi au distrus destinele multor intelectuali, ţărani înstăriţi, slujitori ai cultului din oraşele şi satele basarabene.
La manifestare au participat deportaţi, urmaşi şi rude ale acestora. Ei au evocat memoria celor care nu s-au mai întors din gulagurile siberiene. Au fost depuse flori pe piatra de temelie a viitorului ansamblului arhitectural, dedicat amintirii celor deportaţi în Siberia în anii 1941-1949. Prezent la acţiune, primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a amintit că a fost anunţat repetat concursul pentru construirea monumentului în memoria victimelor regimului stalinist. „Este datoria noastră morală să ducem la bun sfârşit această lucrare, a mai adăugat primarul capitalei. Primăria este pregătită din punct de vedere tehnic şi financiar, iar în curând urmează să aibă loc reuniunea juriului şi selectarea celui mai potrivit proiect pentru compoziţia sculpturală”.
În acest an au fost prevăzute în bugetul municipal resursele financiare necesare pentru elaborarea şi realizarea proiectului, ce urmează a fi alocate prin votul Consiliului municipal Chişinău.
La 6 iulie, când se împlinesc 60 de ani de la cel de-al doilea val de deportări, va avea loc o altă manifestare dedicată memoriei victimelor regimului totalitar comunist.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria municipiului Chişinău