Primarul General, Ion Ceban, a avut o întrevedere cu reprezentanții FMF și cu oficiali ai UEFA
Deschiderea primului centru municipal de vaccinare antiCOVID-19
Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi a fost inaugurat primul centru municipal de vaccinare. Instituția este amplasată în incinta edificiului din str. Petru Rareș, 18, cu o suprafață totală de peste 400 m², transmisă în folosință gratuită de către Academia de Studii Economice din Moldova.
Centrul municipal de vaccinare va avea un program zilnic între orele 08:00 – 18:00 (în zilele de odihnă 08:00 – 15:00). În cadrul Centrului sunt amenajate 6 posturi de vaccinare, iar fiecare post va putea imuniza cca 150 de persoane, astfel capacitatea zilnică de vaccinare este de 1000 persoane.
Totodată, pentru eficientizarea și ordonarea procesului de vaccinare, în scopul evitării aglomerațiilor, imunizarea se va face printr-un sistem informațional de gestionare a fluxului de persoane în baza rândului electronic. Persoanele imunizate vor fi înregistrate în registrul electronic de evidență a vaccinărilor.
De asemenea, pentru cazurile de reacții adverse sau alte complicații a fost amenajată o sală specială care dispune de surse de oxigen, seturi anti-șoc și un aparat de respirație artificială. Conform protocolului, fiecare persoană imunizată va fi monitorizată de medicul-specialist în sala de așteptare post-vaccinare timp de 15 – 30 minute.
Prezent la evenimentul de deschidere a primului Centru municipal de vaccinare, Primarul General, Ion Ceban, a mulțumit instituțiilor centrale și municipale implicate în operaționalizarea acestui Centru, precum și partenerilor privați, care s-au mobilizat într-un timp restrâns pentru a da start etapei II de imunizare a populației.
„Scopul acestui centru este să creștem numărul celor imunizați. Acest proces nu este obligatoriu, dar unul necesar. Primordial ne propunem să vaccinăm profesorii și educatorii, dar și cadrele auxiliare, pentru ca copiii și elevii, să poată ieși la școală, iar procesul educațional să fie relansat”, a declarat edilul capitalei.
Persoanelor imunizate li se va elibera un certificat de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, vârsta, adresa, codul numeric personal (IDNP), date despre vaccin (doza 1 sau ulterior doza 2, denumirea vaccinului, seria lotului, data expirării), denumirea Centrului de Vaccinare și semnătura medicului-coordonator. Protecţia datelor cu caracter personal al celor vaccinați se va efectua conform legislației în vigoare.
E de menționăm că procesul de vaccinare în cadrul Centrului va fi efectuat conform Planului național de imunizare antiCOVID-19 și anume vaccinarea populației conform etapei II și III de imunizare, în corespundere cu disponibilitatea și distribuirea prioritară a vaccinurilor autorizate.
Costul total de dotare și operaționalizare a Centrului Municipal de vaccinare a constituit cca 200 mii lei. Sursa de acoperire pentru organizarea Centrului municipal de vaccinare sunt alocațiile prevăzute de municipalitate pe anul 2021, pentru domeniul de sănătate din bugetul securizat pentru pandemia cu noul coronavirus.