Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Desfășurarea lucrărilor de reparație capitală a străzilor 31 August 1989, Tighina și Alexandru cel Bun

   1412

Primăria municipiului Chișinău informează despre gradul de reparație capitală a străzilor 31 August 1989, Tighina și Alexandru cel Bun, în cadrul Pachetului II al Programului „Drumuri Urbane".

În prezent, pe șantierele de construcții, activitățile se desfășoară simultan pe câteva tronsoane: str. A. Șciusev - str. P. Movilă, pe zona de trotuare și carosabil, precum și în perimetrul str. Ismail - str. Ciuflea, unde sunt executate lucrări de canalizare pluvială.

De asemenea, pe tronsonul Al. Șciusev - T. Ciorbă, partea impară, trotuarul a fost renovat în proporție de 90%, iar pe partea pară încep lucrările de aplicare a pavajului, după care lucrările vor continua etapizat pe tronsoane, pentru a nu periclita accesul pietonilor.

Pe zona de carosabil au fost executate lucrări de terasament și pregătire pentru aplicarea betonului asfaltic.

Totodată, sunt reabilitate căminele de vizitare ce aparțin deținătorilor de rețele aflate în stare avariată, după ajustările proiectului de execuție de către la IMP „Chișinăuproiect".

Potrivit responsabililor de proiect, ca urmare a densității străzii cu rețele edilitare, a căror cotă, față de cota terenului de fundare, este redusă, obținerea unui grad de compactare devine mai complicată. Totodată, nivelul apelor freatice este unul ridicat, fapt care necesită măsuri suplimentare de consolidare a terenului de fundație, care nu au fost prevăzute inițial în proiect.

Respectiv, conform cerințelor contractului, pentru fiecare strat aplicat se execută inițial sectoare experimentale, după care urmează un șir de rapoarte și expertize, care duc la întârzierea procesului de execuție (valabil pentru toate 3 străzi).            

Mai mult, municipalitatea semnalează asupra problemei comune, nesoluționate încă, pentru toate cele 3 străzi care reprezintă arborii amplasați în aliniamentul stradal supuși defrișării, dar pentru care nu este eliberată autorizațiile de rigoare.

Toate aceste aspecte încetinesc procesul de execuție a lucrărilor, dar sunt niște etape importante care trebuie parcurse. Astfel, după expertizare, identificarea soluțiilor și aprobări lucrările vor fi accelerate.