Primarul General, Ion Ceban a prezentat raportul de activitate la un an de la preluarea celui de-al doilea mandat
Primăria municipiului Chișinău a organizat joi dezbateri publice asupra proiectului de decizie „Cu privire la aprobarea Metodologiei de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău”.
La eveniment au participat responsabili din cadrul Direcției generale transport public și căi de comunicație, ai întreprinderilor municipale Regia transport electric și Parcul Urban de Autobuze, consilieri ai Primarului General, operatori de transport privat, experți în domeniu, autorii Metodologiei de calculare a tarifelor, reprezentanți ai societății civile și alte persoane interesate.
Scopul proiectului de decizie „Cu privire la aprobarea Metodologiei de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău” este ajustarea tarifului pentru călătoria în transportul public municipal, întru evitarea falimentării întreprinderilor de transport public, care prestează servicii de transport de călători în municipiul Chișinău.
Prevederile de bază ale proiectului sunt: Stabilirea tarifului de călătorie conform valorii de referință și criteriile de plată, conform unui sistem integrat de abonamente.
Unul dintre criteriile Metodologiei de calcul a tarifelor în transportul public este dezvoltarea culturii abonamentelor, în baza cărora beneficiarii vor achita un preț mai mic pentru o călătorie. Astfel, s-a pus acceptul pe abonamente de o lună, de 3 luni și de 6 luni.
Pentru cei care circulă cu abonamente, tariful nu va fi majorat esențial. Spre exemplu, dacă persoanele vor procura un abonament pentru jumătate de an, atunci prețul pentru o călătorie va fi de doar de 2,7 lei.
Totodată, anumite categorii de persoane urmează să beneficieze de facilități în transportul public, inclusiv elevii, studenții, familiile monoparentale și cele cu mulți copii, profesorii și cadrele didactice.
Astfel, elevii din clasele I-IV, în jur de 40 de mii de copii și pensionarii, peste 200 de mii de persoane, vor circula gratuit. Biletele de călătorie urmează să fie unice pentru troleibuz și autobuz, în oraș și în suburbii.
Metodologia calculării tarifelor pentru călătoria în transportul public urmează a fi aprobată de către Consiliul Municipal Chișinău, după ce documentul va fi supus consultărilor publice.
Valoarea de referință a tarifului se indexează odată la 2 ani, prin dispoziția Primarului General, în baza evoluției indicelui prețului de consum.
În ultimii 2 ani, municipalitatea a achiziționate 240 de unități de transport (în valoare de peste 540 milioane de lei) ceea ce constituie 60% din tot parcul rulant al întreprinderilor RTEC și PUA. Respectiv, vârsta medie a vehiculelor de linie a scăzut de la 12 la 6 ani.
Pentru anul curent se planifică achiziționarea a încă 40 de autobuze noi și a 35 de troleibuze.