Condiții mai bune de activitate pentru beneficiarii Centrului de creație tehnică pentru copii și adolescenți „Politehnic”
Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului (DGPDC) a Consiliului Municipal Chișinău a împlinit 25 de ani de la fondare. Cu acest prilej, joi, la Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină", a avut loc un eveniment festiv „Împreună pentru copii", cu participarea a 450 de invitați: reprezentanți ai municipalității, pretorii de sector, angajați ai DGPDC și foști manageri, care au contribuit decisiv prin activitatea lor la dezvoltarea sistemului de protecție a copilului, parteneri, care prin suportul continuu contribuie la dezvoltarea și consolidarea unor servicii sociale de calitate.
Misiunea DGPDC constă în monitorizarea respectării drepturilor copilului în municipiul Chișinău și protecția copiilor aflați în situație de risc, a copiilor victime sau potențiale victime a violenței, neglijării, abuzurilor, exploatării și traficului de ființe umane, precum și asistența familiilor cu copii pentru prevenirea intrării în dificultate, dar și pentru depășirea situațiilor de risc cu care se confruntă acestea.
Șeful DGPDC, Sergiu Oceretnîi a menționat în discursul său că la evidența DGPDC se află cca 6900 de copii, cu 1776 de familii, iar de-a lungul anilor numărul de servicii sociale pentru copii a fost extins, cu suportul municipalității și a partenerilor de dezvoltare.
În context, viceprimarul Angela Cutasevici a ținut să remarce că alocațiile bugetare pentru domeniul protecției copilului sunt în creștere an de an: 2019 - 90 milioane de lei, iar 2022-160 de milioane.
Totodată, viceprimarul a precizat că în anul 2020 a fost aprobată Strategia municipală privind protecția drepturilor copilului, 2020-2025, document de politici care are drept scop crearea unui mediu prietenos și incluziv, capabil să asigure, să respecte și să protejeze drepturile fiecărui copil din municipiul Chișinău. Documentul a fost elaborat cu sprijinul UNCEF Moldova și se înscrie în contextul general de reformare a sistemului de protecție a copilului din Republica Moldova dar și alinierea acestuia la standardele și angajamentele europene și internaționale. Iar Planul de implementare al Strategiei presupune consolidarea și dezvoltarea unui șir de servicii pentru copiii din municipiu.
În cadrul evenimentului festiv, responsabilii municipali au apreciat eforturile angajaților DGPDC, care protejează și asigură respectarea drepturilor copilului, fiind acordate diplome de excelență și de gratitudine ale Primăriei Chișinău foștilor și actualilor funcționari ai Direcției.
Subdiviziunea de profil a fost creată în anul 1997, în baza deciziei CMC nr. 19/2 din 26 iulie 1997, cu denumirea: Direcția Municipală pentru Ocrotirea Copilului, Reintegrare şi Sprijin Familial. În anul 2004, prin decizia CMC nr. 11/10 din 06 iunie, a fost reorganizată în Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului, iar în anul 2020, prin decizia CMC nr. 22/7 din 22 decembrie, reorganizată în Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului.