Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Forumul Educației România – Republica Moldova, ediția I

   885

Viceprimarul Angela Cutasevici a participat la prima ediție a Forumului Educației România - Republica Moldova, desfășurat la Iași,  în zilele de 27-28 octombrie, a.c., cu tema: „Ecosistemul educațional în lumea digitalizată".

Participanții la reuniune au avut ocazia de a explora experiențe de bună practică din cele două sisteme educaționale din următoarele domenii: cariera didactică și managerială; cercetare și inovare în educație; învățare vizibilă și digitalizare.  

În intervenția sa din cadrul reuniunii, Viceprimarul Angela Cutasevici a menționat despre importanța adaptării sistemului educațional la noile provocări impuse de diverse crize sociale și economice, care trebuie să devină o constantă a vieții noastre. Iar în acest sens este important de a utiliza cât mai mult digitalizarea în sistemul educațional municipal.  

Totodată, reprezentantul Primăriei Chișinău a punctat serviciile digitalizate oferite în prezent de sistemul educațional municipal, inclusiv:

-  Biblioteca digitală „Educație online" -  care include cca 8 mii de lecții video;
-  Educație interactivă  - o extensie care oferă 20 de șabloane de exerciții interactive pentru orice disciplină, arie curriculară și clasă;
-  Catalogul E- Xtrașcolar cu activitățile oferite copiilor și tinerilor din Chișinău pentru perioada verii;
-  E-școală și E-grădiniță - platforme online pentru înscrierea în sistemul  educațional".

Evenimentul a creat un spațiu de discuții, învățare și explorare a exemplelor de bună practică și de impact, din sistemele educaționale dintre România și Republica Moldova, în domeniul învățării profesionale în contextul lumii digitalizate, a creșterii performanțelor manageriale prin digitizarea școlilor.

Ulterior va fi publicată Rezoluția Forumului, cu sinteza ideilor, propunerilor și exemplelor ca practică profesională, ce merită a fi implementate în cele două sisteme de educație.

Forumul Educației România - Republica Moldova a fost inițiat de Asociația Română de Literație,  Quartz Matrix, Colegiul ,,Richard Wurmbrand", AGIRO-MD, Universitatea de Stat din Moldova, Liceul Teoretic Republican Aristotel - entități educaționale cu experiențe valoroase în inovarea sistemelor de educație și partenerul Promethean.

Primăria Chișinău aduce mulțumiri organizatorilor Forumului Educației România - Republica Moldova, exprimându-și deschiderea de a disemina experiența municipiului Chișinău.

În calitate de invitați speciali ai Forumului au fost: rectorul Universități ide Stat din Moldova, Igor Șarov, rectorul Universității „A. I. Cuza" din Iași, Tudorel Toader, Consultantul de nivel înalt din partea Comisiei Europene în Republica Moldova, Daniel Funeriu, Liderul Strategiei Internaționale pentru Educație la Promethean, UK, Dr. John COLLICK, reprezentanți ai Ministerului Educației din România, ai Inspectoratului Școlar Județean Iași, invitați speciali din Republica Moldova etc.