Potențialul turistic al Primăriei Chișinău prezentat la Expoziția Internațională de Turism de la Varșovia
Primăria municipiului Chișinău informează că vineri, 24 ianuarie a.c., în capitală a avut loc Forumul Educațional Municipal „Implicare pentru schimbare", ediția I, proiect al Administrației publice locale, ce are drept scop formularea politicilor de sprijinire a dezvoltării educației de calitate în municipiul Chișinău.
Reuniunea s-a desfășurat în contextul marcării la 24 ianuarie a Zilei Internaţionale a Educaţiei.
Forumul a fost deschis de către primarul general, Ion Ceban, care a reiterat despre importanța acestuia, în condițiile când municipalitatea are ca prioritate identificarea diverselor oportunităţi de dezvoltare şi îmbunătățire a procesului educațional. ,,Soluțiile pentru creşterea reușitelor în educației nu pot să vină decât din dorința comună de a acționa. La nivel educaţional este necesar de a crea un climat favorabil în instituţiile de învăţământ, precum și dezvoltarea infrastructurii necesare, astfel vom beneficia de un proces didactic calitativ, accesibil, sigur şi incluziv", a subliniat edilul capitalei.
Ion Ceban și-a exprimat convingerea că Primăria municipiului Chişinău se va alătură Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030, care ulterior va face parte din priorităţile strategice ale Planului de Dezvoltare a Municipiului în domeniul educaţiei. ,,Pentru a deveni un cetăţean onorabil, copilul trebuie să fie educat într-un mediu prietenos. Ne propunem să oferim şi posibilități de educație şi învățare pe tot parcursul vieții şi pentru adulți. Prin educaţie putem crea o lume mai bună şi o generaţie puternică." a spus primarul general.
Forul cu profil educațional a întrunit peste 200 de participanți din sectorul public, mediul academic, partenerii de dezvoltare naţionali şi internaţionali, reprezentanți ai organizațiilor societății civile.
În cadrul deschiderii oficiale a evenimentului, au susținut alocuțiuni: reprezentantul rezident PNUD Moldova, Dima Al-Khatib; directorul Oficiului Băncii Mondiale în Republica Moldova, Anna Akhalkatsi; reprezentantul adjunct de ţară UNICEF Moldova, Xavier R. Sire; secretarul general adjunct UNESCO Moldova, Luminiţa Drumea; directorul executiv al Asociaţiei Investitorilor Străini din Moldova, Ana Groza şi ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici.
Participanții au fost implicați în activități pe 3 paneluri de discuții, cu tematică educațională, precum: coordonarea, influenţarea sau implementarea procesului educativ.
E de menționat că la finalul evenimentului a fost adoptat unui manifest prin care sunt stabilite direcțiile prioritare de dezvoltare și obiectivele strategice pentru anul 2030, în domeniul educațional din municipiul Chişinău.