Identificarea mecanismelor de finanțare a proiectelor de eficiență energetică în sectorul rezidențial

   3121

Reprezentanții administrației municipale au avut astăzi o ședință de lucru cu experții Proiectului „Orașe Verzi Durabile" implementat de PNUD Moldova și finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF), pe subiectul implementării proiectelor de eficiență energetică la nivelul fondului locativ municipal. Și aceasta, în condițiile când Primăria alocă anual din buget surse importante de bani, însă situația în sectorul locativ gestionat de municipalitate degradează.

Potrivit specialiștilor, sectorul clădirilor rezidențiale are un potențial de reducere a consumului de energie de aproximativ 60%, care poate fi explorat prin intermediul bunei guvernări la nivel național și local.

Concluzii în acest sens au fost exprimate de către participanții la ședința reprezentanților administrației publice locale, consultanților internaționali și a experților Proiectului „Orașe Verzi Durabile".

În cadrul discuțiilor au enunțate un șir de exemple de succes, implementate în țările europene, care ar putea servi drept puncte de reper și pentru Primăria Chișinău, în vederea consolidării fondului locativ municipal. Printre acestea sunt proiectele de eficiență energetică, cu reducerea consumului de agent termic, termoizolarea fațadelor clădirilor, modernizarea rețelelor termice interioare și instalarea panourilor fotovoltaice pentru obținerea energiei electrice, care ar putea fi utilizată la iluminarea locurilor de uz comun și a subsolurilor.

Pentru realizarea acestor inițiative vor fi oferite granturi din partea organismelor internaționale și a municipalității, iar de cealaltă parte, proprietarii de locuințe la bloc vor trebui să depășească forma de gestiune municipală a blocurilor, trecând la gestiune privată, prin crearea asociațiilor de coproprietari în condominiu (ACC) și de asemenea, pentru îmbunătățiri vor contribui cu surse financiare, reflectate în tarif.

În context, viceprimarul capitalei, Ilie Ceban a reiterat interesul Primăriei în susținerea inițiativelor care au drept scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cât și a facturilor pentru energia termică, precum și consolidarea capacităților asociațiilor de locatari.