Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Imobilele luxoase din str. Ciocârliei, în atenţia opiniei publice

   3429

După ridicarea barierei din str. Ciocârliei, intersecţie cu str. Pietrăriei, opinia publică şi mass-media a avut astăzi ocazia să vadă şi casele sau palatele construite în această zonă. Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, s-a deplasat pe str. Ciocârliei, pentru a arăta opiniei publice imobilele luxoase, care aparţin familiei Voronin şi apropiaţilor săi.

Vizita primarului municipiului pe str. Ciocârliei vine după ce reprezentanţii Firmei „Moldconstruct Market” SRL au declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că „folosirea punctului de control, instalarea barierei în zonă şi procurarea terenului, cu o suprafaţă de 2,04 hectare, în anul 2006, este legală”, iar „Oleg Voronin nu are nicio legătură cu firma în cauză”. În context, Dorin Chirtoacă a prezentat tot setul de acte pe care le deţine Primăria Chişinău referitor la terenurile din str. Ciocârliei, dar şi informaţiile din baza de date ale ÎS „Cadastru”, privind proprietarii imobilelor luxoase de aici.

Potrivit primarului general, conform  Planului Urbanistic General, pe terenurile atribuite Firmei „Moldconstruct Market” SRL trebuia să fie construită o stradă. De fapt însă, nici prevederile contractelor funciare, şi nici ale contractului încheiat în urma rezultatelor licitaţiei din 2006, n-au fost respectate. Firma respectivă şi-a asumat să construiască circa 20 case individuale, o biserică, un centru de menire social-culturală şi un loc de joacă pentru copii. În prezent, în realitate pe acest loc se construieşte o singură casă, pe 1,3 ha. În locul bisericii a fost construit  un bloc locativ, iar locul de joacă pentru copii lipseşte. De asemenea, Dorin Chirtoacă a prezentat datele publicate pe site-ul Băncii Comerciale „FinComBank” SA, unde Oleg Voronin deţine funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie, potrivit cărora fiul ex-preşedintelui R. Moldova ocupă şi postul de economist în Societatea „Moldconstruct Market” SRL.

Amintim că, între anii 1999 – 2006, familia lui Vladimir şi Oleg Voronin sau firmele controlate de ei au obţinut din partea Primăriei Chişinău circa 4 hectare de teren, în perimetrul străzilor Ciocârliei şi Pietrarilor din capitală. Aceasta este o zonă de elită, situată în preajma lacului „Valea Morilor”, iar loturile de pământ au fost atribuite gratuit sau cumpărate la un preţ mult diminuat. La ora actuală, pe aceste terenuri sunt construite deja câteva case de lux, iar altele se află în construcţie. Prin asta, bugetul Primăriei Chişinău a fost prejudiciat cu peste 100 milioane lei sau circa 10 milioane dolari SUA. Astăzi pe str. Ciocârliei locuieşte fiul ex-preşedintelui Voronin, fiica sa, conducerea băncii în care Vladimir Voronin deţine acţiuni, dar şi apropiaţi ai familiei sale.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău