Pagina oficială a Municipiului Chișinău

În Chişinău şi-a început activitatea Centrul de hemodilaliză

   3089

Începând cu 1 decembrie a.c., şi-a început activitatea Centrul de hemodializă, în cadrul Spitalului municipal „Sfânta Treime”. Din lipsa surselor financiare, secţia de hemodializă n-a funcţionat timp de 7 ani. 
Actualmente Centrul este dotat cu 5 rinichi artificiali de producţie germană, în valoare de 2,5 mln. lei, iar Primăria Chişinău a alocat suplimentar 2 milioane lei, pentru achiziţionarea mobilierului şi efectuarea reparaţiei capitale a secţiei. Administraţia spitalului şi a Direcţiei municipale a Sănătăţii identifică surse financiare pentru achiziţionarea a încă 5 aparate de hemodializă, deoarece sala Centrului are capacitatea pentru 10 rinichi artificiali. De menţionat că un rinichi artificial costă circa 400 mii lei şi este prevăzut pentru 10 ani de activitate. 
În secţia de dializă a Spitalului „Sfânta Treime” activează 2 medici, 3 asistente medicale şi o infirmieră. Anterior, în cadrul respectivei instituţii medicale municipale timp de 10 ani a activat o secţie de hemodializă, începând cu anul 1991. 
În municipiul Chişinău sunt înregistrate 125 de persoane cu insuficienţă renală, acută şi cronică, dependenţi de dializă. Cele 5 aparate din cadrul Centrului Spitalului „Sfânta Treime” vor asigura tratarea a 20 de pacienţi. În capitală mai există un Centru de hemodializă, în cadrul Spitalului de Urgenţă, dar această instituţie este de rang republican. 
În legătură cu începerea activităţii Centrului de Hemodializă, primarul general Dorin Chirtoacă şi directorul Direcţiei Sănătăţii a municipiului Chişinău, Mihai Moldovanu, au efectuat o vizită de documentare în cadrul Spitalului „Sfânta Treime”. Potrivit lui Mihai Moldovanu, timp de 7 ani, cât secţia de hemodializă a fost închisă, municipalitatea a simţit lipsa unui asemenea centru.
Primarul general a menţionat că graţie implicării administraţiei Direcţiei Sănătăţii a Primăriei Chişinău, a fost posibilă deschiderea unei secţii de hemodializă în cadrul instituţiilor medicale municipale. Dorin Chirtoacă a relatat că odată cu deschiderea Centrului de hemodializă, mai mulţi pacienţi vor putea beneficia de aceste servicii.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău