Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Inaugurarea bustului poetului Grigore Vieru

   2102

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a participat astăzi la inaugurarea bustului poetului Grigore Vieru pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Alături de familia regretatului poet, la manifestare au mai luat parte preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, scriitori din Moldova şi România, precum şi cititori ai operei lui Grigore Vieru. 
În discursul său, primarul general Dorin Chirtoacă a menţionat că peste 2 zile vom sărbători 75 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru. „Evident că, ne dorim să-l avem alături. Modul, în care poetul a trecut la cele veşnice, este de neacceptat. Dar, din păcate, deja s-a întâmplat şi nu putem face nimic”, a declarat edilul capitalei. „Nu cred că ne vom putea împăca vreodată cu gândul că poetul Grigore Vieru a suferit acel accident şi cum acel accident i-a pus capăt zilelor. Din păcate nu este singurul care a trecut la cele veşnice într-un mod cu totul straniu. Doina şi Ion Aldea Teodorovici şi Gheorghe Ghimpu – au avut aceeaşi soartă. Dumitru Matcovschi era cât pe ce. Ne asumăm povara acestei greutăţi”,- a subliniat Dorin Chirtoacă. 
Potrivit primarului de Chişinău, trebuie să observăm că este mare diferenţa dintre modul în care poetul Grigore Vieru a văzut viaţa şi modul cum o vede o mare parte a societăţii noastre. „A fost un om modest care nu a crezut în valorile materiale”, a precizat Dorin Chirtoacă, menţionând că, pe de altă parte, anume valorile materiale şi neghiobia celor care au pus un panou publicitar cu piatră la temelie au fost ghinionul poetului şi i-au pus capăt zilelor. „Valorile spirituale şi adevărul istoric sunt mai presus de orice. Doar asta ne va salva şi ne va ajuta să devenim europeni”, a opinat primarul capitalei. 
Dorin Chirtoacă a informat că, Consiliul municipal Chişinău a luat decizia, ca una dintre străzile principale din oraş să fie redenumită în cinstea poetului. „Grigore Vieru va fi în continuare unit cu Renaşterea Naţională, pe vecie. Noi să ducem mai departe testamentul lui Grigore Vieru, iar testamentul este realizarea unităţii naţionale a neamului nostru. A pledat pentru asta. Urmaşi demni ai lui Grigore Vieru, să fim ostaşii lui Grigore Vieru”, avea să îndemne primarul general al Chişinăului. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău