Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Inaugurarea monumentului lui Nicolae Titulescu și a scuarului cu același nume din sectorul Botanica al capitalei

   1178

Duminică, 16 octombrie 2022, ora 10:00, va avea loc inaugurarea Scuarului Nicolae Titulescu din sectorul Botanica al capitalei. În cadrul evenimentului, va fi dezvelit și monumentul fostului mare diplomat și om politic român, din perioada interbelică, amplasat în zona de recreere de la intersecția străzii cu aceleași nume și bulevardul Decebal.

Spațiul public de la intersecția celor două străzi, abandonat de mulți ani, a fost reabilitat prin cofinanțare cu suportul Județului Buzău (1 milion de lei MDL).

Proiect a fost realizat ca urmare a bunei colaborări dintre Primăria Municipiului Chișinău și Consiliul Județean Buzău, în baza Acordului de cooperare semnat între sectorul Botanica al municipiului Chişinău şi Județul Buzău, România.

Monumentul marelui înaintaș român este un dar oferit din partea Fundației Europene Titulescu. Astfel municipiul Chișinău și-a propus să valorifice și să amenajeze un spațiu verde, inclusiv prin promovarea personalității Nicolae Titulescu, scuarul aflându-se pe strada cu același nume. Cu rol esențial într-o serie de decizii importante pentru România, membru titular al Academiei Române, orator de calibru, Nicolae Titulescu, una dintre cele mai strălucite personalități ale politicii internaționale din acea vreme, s-a bucurat de admirație și prețuire și pe plan internațional. Acesta a fost ministru de externe al ţării în mai multe mandate şi singurul preşedinte al Ligii Naţiunilor reales pentru două mandate consecutive.

Menționăm că lucrările de reabilitare a scuarului au constat în demontarea bordurilor și asfaltului vechi, amenajarea aleilor pietonale noi, instalarea rețelei de iluminat nocturn şi a sistemului de irigare ⁃ amplasarea mobilierului urban.