Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă a participat astăzi la inaugurarea celor 67 puncte termice individuale, în cartierul nr. 9 al sectorului Buiucani. Proiectul a fost realizat cu suportul financiar al Guvermnului Suediei, valoarea acestuia fiind de 670 mi euro. Cartierul nominalizat este amplasat în perimetrul străzilor: O. Ghibu, Alba Iulia, L. Deleanu şi N. Costin, cuprinzând 26 de blocuri locative, 3 instituţii preuniversitare şi 2 grădiniţe.
Potrivit edilului capitalei, SA „Termocom” trebuie să parcurgă mai multe etape de modernizare, iar punctele termice nou instalate fac parte din procesul de modernizare al întreprinderii. Aceasta înseamnă mai puţine pierderi în reţea, mai multă eficienţă şi flexibilitate în privinţa presătii acestor servicii: agent termic şi apă caldă.
Dorin Chirtoacă a specificat că existenţa unui punct termic modern în subsolul clădirii face posibilă conectarea blocului practic oricând se doreşte acest lucru, fără a aştepta emiterea dispoziţiei despre începerea sau încheierea sezonului de încălzire la nivelul întregului municipiu.
Printr-un asemenea proces de modernizare a sistemului energetic au trecut practic toate oraşele ex-sovietice, care au început reformele mai devreme, în anii 90. Şeful administraţiei municipale a spus că oraşul Riga, spre exemplu, are instalate puncte termice individuale pe tot teritoriul urbei. Iar aceasta înseamnă că ei, la un preţ al Gkal mai mare decât la noi, plătesc facturi mai mici. „În ultimă instanţă, acest proces de modernizare duce la micşorarea consumului, la micşorarea facturilor şi la un serviciu calitativ, care poate fi prestat în asemenea condiţii, cu acest tip de combustibil şi cu acest sistem de producere a agentului termic”.
La rândul său, directorul general al SA „Termocom”, Mihai Cernei, a precizat că punctele termice individuale vor pemite distribuirea către consumatori a unui serviciu mai calitativ: apă caldă şi agent termic. „Noi vrem să implementăm anul viitor proiecte de instalare a noilor puncte termice, câte un cariter, în fiecare sector al capitalei”, a spus Mihai Cernei.
Precizăm că noile puncte termice individuale lucrează pe un sistem automatizat, astfel încât când temperatura aerului scade, instalaţia se conectează automat spre a livra agent termic şi apă caldă cu o temperatură mai înaltă.
În total, în municipiul Chişinău este necesar de a fi instalate circa 3600 puncte termice individuale.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău