Potențialul turistic al Primăriei Chișinău prezentat la Expoziția Internațională de Turism de la Varșovia
Primăria municipiului Chișinău a creat un grup de lucru în vederea consolidării capacităților instituționale și implementarea proiectelor din sectorul investițional de energie durabilă și de mediu, în scopul evaluării și elaborării studiului de fezabilitate a situației curente și pentru dezvoltarea sectoarelor de energie durabilă și a mediului în municipiu, precum și pentru aplicarea obiectivelor strategice al APL Chișinău. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general, Ion Ceban.
Grupul nominalizat este prezidat de viceprimarul Ilie Ceban, iar din acesta mai fac parte reprezentanți ai APL Chișinău: șefi ai subdiviziunilor structurale și consilieri municipali, precum și reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare și experți independenți.
Funcțiile de bază ale grupului de lucru se referă la evaluarea situației curente în domeniului energiei și mediului pe teritoriul municipiului Chișinău, organizarea consultărilor publice cu locuitorii municipiului Chișinău, mediul de afaceri și experți în domeniu, cointeresați de domeniile menționate, în scopul identificării soluțiilor pentru măsuri optime, elaborarea caietului de sarcini de parcurs, stabilirea scopului și a obiectivelor principale pentru elaborarea planului local de acțiuni; intermedierea și conlucrarea cu autoritățile publice centrale, reprezentanții mediului de afaceri și ai partenerilor de dezvoltare, pe dimensiunea obligativității aplicării legislației în vigoare, în domeniul energetic și al mediului etc.
Prima ședință a grupului de lucru a avut loc vineri, 7 februarie, în incinta Primăriei municipiului Chișinău. La ședință au participat: Jaunzems Dzintars - expert internațional al Institutului Sistemelor Energetice și a Mediului - din Letonia, Victor Parlicov - expert național, reprezentantul Convenției Primarilor UE pentru Energie Durabilă și Mediu etc. Aici au fost stabiliți pașii de conlucrare ulterioară și sarcinile de parcurs.
Ilie Ceban și Victor Chironda au menționat despre interesul sporit al municipalității pentru dezvoltarea și consolidarea sectorului energetic, fiind incluse ca obiective prioritate pe agenda 2020.
Reprezentanții societății civile au reiterat necesitate stringentă de intervenție în problemele capitalei din domeniul energetic ale, una dintre acestea fiind pierderile exagerate de consum a energiei la întreținerea clădirilor municipale din sfera socială; identificarea surselor necesare pentru investiții în acest sector, asigurând un proces rentabil de economie a mijloacelor financiare pe termen lung.
Participanții la ședință s-au referit, de asemenea, la necesitatea îmbunătățirii organigramei Serviciului municipal pentru investiții în proiectele din domeniul energetic și al mediului, în sensul prioritizării sectorului de investiții în energetică și lansarea procesului de consultări și dezbateri publice tematice pe identificarea soluțiilor optime, reieșind din situația curentă.