Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Întrevedere cu Mevlut Cavusoglu, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

   2264

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a avut astăzi o întrevedere cu Mevlut Cavusoglu, preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), aflat într-o vizită oficială în R. Moldova. Discuţia s-a axat pe subiecte ce ţin de situaţia politică internă din R. Moldova, cât şi relaţiile dintre autorităţile municipale şi Congresul Puterilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei. 
Salutând prezenţa înaltului demnitar european în cadrul Primăriei Chişinău, primarul general Dorin Chirtoacă a apreciat rolul Consiliului Europei în consolidarea valorilor democratice în R. Moldova. Primarul de Chişinău şi-a exprimat regretul că până la ora actuală ţara noastră este monitorizată de structurile europene, menţionând însă că aceasta este o problemă a R. Moldova, deoarece nu a reuşit să îndeplinească inclusiv recomandările şi rezoluţiile APCE. În acest sens, Dorin Chirtoacă s-a referit la respectarea drepturilor omului şi aplicarea torturii, precizând că în pofida angajamentelor asumate de autorităţile moldoveneşti, în aprilie 2009, ca urmare a protestelor din Chişinău, sute de tineri au fost torturaţi în comisariatele de poliţie. 
În altă ordine de idei, primarul general a solicitat sprijinul Consiliului Europei în vederea reformării administraţiei municipale, pentru a asigura deplina autonomie autorităţilor locale. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, municipiul Chişinău încearcă singur să se alinieze standardelor şi principiilor Consiliului Europei, recunoscând că primăriile sunt totuşi limitate în acest sens. 
Referindu-se la colaborarea autorităţilor publice locale din R. Moldova şi Congresul Puterilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei, primarul de Chişinău a relatat că delegaţia moldovenească la acest for internaţional nu este o structură reprezentativă a primarilor sau aleşilor locali, dar e formată de Guvern. Dorin Chirtoacă l-a informat pe preşedintele APCE că în prezent se formează o nouă Asociaţie a primarilor, care-şi propune să schimbe lucrurile, pentru a contribui la stabilirea relaţiilor şi a crea un parteneriat direct între autorităţile locale şi Congresul Puterilor Locale şi Regionale a CE. 
La rândul său, Mevlut Cavusoglu a afirmat că delegaţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) se află la Chişinău pentru a sprijini R. Moldova, pentru a ajuta ţara noastră să implementeze principiile europene şi reformele democratice. Consiliul Europei va întreprinde acţiuni concrete pentru a schimba lucrurile spre bine în R. Moldova, a precizat preşedintele APCE. Pentru asta, ţara noastră trebuie să demonstreze că-şi doreşte să implementeze reformele democratice, prin îmbunătăţirea cadrului legal şi aplicarea legii. 
La întrevederea de astăzi au mai participat viceprimarii capitalei Nistor Grozavu şi Vladimir Coteţ şi Bonnie Theophilova, şef-adjunct al Cabinetului Preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău