Investiții în școlile de artă din capitală
Primăria Municipiului Chișinău informează că marți, la Muzeul Național de Artă, a avut loc lansarea volumului selectiv „Identitățile Chișinăului”, coordonatori: Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu. Lucrarea reprezintă un brand de promovare a Chișinăului, din perspectivă științifico - culturală.
Cartea conține peste 45 de studii (articole, interviuri și eseuri) ale peste 50 de autori despre istoria și evoluția Chișinăului. Este un proiect la care au contribuit istorici, scriitori, arhitecți și critici de artă, arheologi, sociologi și specialiști în domeniul conservării patrimoniului cultural.
Unul dintre coordonatorii ediției literare, istoricul Sergiu Mustață, a declarat că cercetătorii și specialiștii din educație au un rol enorm în societate, întru promovarea și înțelegerea trecutului orașului Chișinău. „Trebuie să ne asumăm acest trecut, deseori nedrept, dureros sau destul de controversat pe alocuri. „Volumul de față vine să completeze această inițiativă și să asigure un acces mai rapid la cele mai reprezentative contribuții din seria „Identitățile Chișinăului”, a mai spus Sergiu Musteață.
Potrivit cercetătorului, din 2011 și până în prezent, atât Conferința, cât și volumele „Identitățile Chișinăului” s-au transformat într-un brand academic, într-un brand de promovare a Chișinăului, dintr-o perspectivă științifico-culturală.
Alexandru Corduneanu, coordonator al noului volum „Identitățile Chișinăului”, a mulțumit reprezentanților municipalității pentru că au susținut acest proiect încă de la început, din 2011, înțelegând importanța acestuia și că a susținut mediul academic și artistic care s-a implicat în apariția publicațiilor despre istoria Chișinăului.
Cartea încurajează și valorifică cultura memoriei urbane. Totodată, pune în valoare consubstanțialitatea construcției istorice și a memoriei personale și colective, care, cu siguranță, va da consistență orașului de mâine.
Prezentă la eveniment, viceprimarul Angela Cutasevici a remarcat importanța abordării istorico-documentare calitative a ceea ce este Chișinăul în prezent, ce a fost în trecut și ce va fi în viitor. Totodată, viceprimarul a mulțumit coordonatorilor pentru noul volum „Identitățile Chișinăului”, pentru că scriu cu adevărat istoria, dar și pentru celelalte proiecte de istorie locală, care sunt importante pentru municipalitate.
În context, Angela Cutasevici, a reiterat despre dezvoltarea proiectului „Istoria Locală”, cu suportul Asociației Tinerilor Istorici și a Grupului Civic pentru Patrimoniu Cultural, ca disciplină opțională „Chișinăul meu drag”, implementat din 1 septembrie 2023, în școlile din Chșinău. „Suntem în prima etapă de testare a acestui curriculum și a materialelor/suporturilor didactice elaborate de colegi și echipa de autori, care au lucrat la acest proiect vreme de 2 ani. Astfel facem ca locuitorii capitalei să devină curioși, de la o vârstă fragedă, să fie captivați de orașul lor și să cunoască istoria locală”, a mai spus viceprimarul.
Volumul selectiv „Identitățile Chișinăului” a fost lansat și în România, iar autorii susțin că ar putea apărea și o traducere în limba engleză.